Місцеві вибори 2020: чому у першому турі тотально перемогли старі обличчя і де в другому буде найгарячіше

Місцеві вибори 2020: чому у першому турі тотально перемогли старі обличчя і де в другому буде найгарячіше

Фото: Associated Press

У першому турі всі переможці великих міст – чинні мери.

В Україні практично завершено офіційні підрахунки голосів на місцевих виборах. Одразу 10 міст обласного значення отримали мерів ще в першому турі. Цікаво, що скрізь ключі від мегаполісів знову в руках старих очільників. Досі інтрига – хто очолить решту обласних центрів, бо там жоден з кандидатів не набрав  абсолютні 50% голосів. Відповідь буде після другого туру.

Про це йдеться 8 листопада в сюжеті ТСН.Тижня.

У першому турі всі переможці великих міст – чинні мери. Їм навіть з шорсткою репутацією вдалося  з легкістю обійти конкурентів у першому турі й знову зацементувати владу під собою. Дехто переміг із шаленою підтримкою у понад 80%.

Мери-тріумфатори

Харків

Вибори в Харкові політологи охрестили феноменом Кернеса. Харків’яни не бачили свого мера вже два місяці, знають про порушенні проти нього кримінальні провадження. Але вкотре ключі від одного з найбільших міст-мільйонників знову в Геннадія Кернеса. Він впевнено випередив своїх конкурентів, набравши більше голосів, ніж вони всі разом узяті, – понад 60%.

"Фактично єдиний мер великого міста, який не закрив метро. Харків’яни були проти і він не закрив метро. Кернес намагається бути на стороні харків’ян. Він вважає себе сильним регіональним лідером і таким, що може протистояти центральній владі", - каже лідерка руху "Чесно" Віта Думанська.

Зараз Кернес лікує коронавірус у німецькій клініці. За інформацією оточення, в нього було вражено близько 70% легенів. У міській раді вже призначили сесію. Чи буде на ній сам Кернес, досі невідомо.

"Поки що у нас є обраний Харківський міський голова. І в нього є 20 днів для того, щоб подати заявку на реєстрацію", - повідомила голова Харківської міської територіальної виборчої комісії Ольга Мозгова.

Тернопіль

Тернополяни уже втретє обрали очільником міста свободівця Сергія Надала (74,59%). Він теж, як і Кернес, наважився протистояти центру й відмовлявся виконувати припис МОЗу та закривати місто на карантин, хоч воно неодноразово опинялося в "червоній" зоні.

Хмельницький

Свободівець Олександр Симчишин удруге став мером Хмельницького. Міста, яке цьогоріч стало найкращим в Україні за комфортністю проживання. Ексфутболіст і активіст отримав рекордну підтримку - майже 87% голосів. Більше за нього в першому турі не набрав жоден із очільників  обласних центрів. Йому це вдалося, бо не мав сильних опонентів, завзято ремонтував дороги.

Івано-Франківськ

Епатажний мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, екснардеп свободівець, що "вивозив ромів автобусами", теж здобув переконливу перемогу – понад 84% голосів. Ніколи не лінувався ходити по виборцях. Міг перехилити чарку з місцевими у дворі чи пафосно освятити ліфт.

Вінниця

Соратник Володимира Гройсмана Сергій Моргунов теж залишився керувати Вінницею. Згідно із рейтингами якості життя в українських містах, Вінниця давно прописалась серед лідерів. Міська влада справді чимало вкладає у поліпшення міста. За це їй й віддячили виборці.

Інші міста

У першому турі також отримали мерів Кропивницький, Житомир та Запоріжжя. Старий мер Чернігова Владислав Атрошенко, той самий, що подарував Віктору Януковичу золотий батон, теж знову за мерським штурвалом.

Битва за місцеву владу: чому на виборах тотально перемогли старі обличчя

Битва за місцеву владу: чому на виборах тотально перемогли старі обличчя

Запеклі двобої

Якщо жоден з кандидатів в місті з населенням понад 75 тисяч не набрав 50% плюс один голос, то бути другому туру. І що раніше комісія порахувала результати голосування 25 жовтня, то швидше містяни підуть на вибори вдруге.

"Дата другого туру залежить від того, коли були встановлені результати виборів у першому турі. В деяких містах швидше порахували голоси і відповідно призначили на 15 листопада другий тур. Там, де рахували довше, призначили на 22-ге", - пояснює лідерка руху "Чесно" Віта Думанська.

Львів. 22 листопада ІІ тур

Кому дістанеться Львів - інтрига. У двобій за місто Лева у другому раунді вступили мер-довгожитель Андрій Садовий (хоч і обіцяв вчетверте балотуватися не буде, але передумав) та Олег Синютка з "Європейської солідарності". У першому турі, попри сміттєву блокаду, розгром його партії "Самопоміч" на парламентських виборах та випробування коронавірусом, Садовий набрав найбільше голосів. Соратник Петра Порошенка Олег Синютка у першому  турі відстав менш ніж на 10%. Інтригу посилює й те, що Садовий і Синютка – колишні колеги. Синютка був першим заступником Садового, а зараз – конкурент від популярної у Львові "ЄС".

Одеса. 15 листопада ІІ тур

В Одесі також лідірує чинний очільник міста Геннадій Труханов.  І дарма, що має шлейф скандалів, пов’язаних зі стихійною забудовою узбережжя Одеси, порушеннями у зведенні будівель й  залишається фігурантом кримінального провадження НАБУ. У другому турі він зустрінеться з іншим колишнім соратником Януковича - висуванцем ОПЗЖ Миколою Скориком.

Черкаси. 22 листопада ІІ тур

За Черкаси боротимуться чинний голова міста Анатолій Бондаренко, що здобув собі очок від містян, бо збунтувався проти суворих карантинних обмежень у місті, та маловідомий 35-річний айтішник від "Голосу" Віктор Євпак. Він вірить у перемогу в другому турі та нинішній мер так просто не поступиться кріслом.

Дніпро. 22 листопада II тур

У Дніпрі у другому турі зустрінуться чинний мер міста Борис Філатов і досвідчений політик, бізнесмен Загід Краснов, який користується прихильністю у містян. Мером Краснов намагатиметься стати не вперше, йде він до цієї мети з принциповою постійністю, а це вже плюс до успіху.

Обидва кандидати мають власні політсили. Філатов — "Пропозицію", Краснов — "Громадську силу".

За словами експертів, 45% голосів, які набрав Філатов у першому турі, — це всього лише 10% від кількості виборців. Тому, якщо явка у другому турі буде високою, то ймовірність посісти мерське крісло у Краснова, який набрав в першому турі 15%, буде високою.

Виборчі несподіванки

Ми не матимемо жодної жінки-мера у великих містах. Не змогла в першому турі вибороти мерське крісло в мегаполісах і провладна партія. Не має шансів у "Слуги народу" зробити це і в другому турі. А от партії мерів міцно закріпилися в регіонах.

"Виграла регіональна еліта, виграли лідери місцевого самоврядування. Вони показали, що ніякої непереможної політичної сили в нас не має", - каже політолог Сергій Гайдай.

Вибори показали, що місцева думка вкрай консервативна і за своїх голосують навіть якщо це вбивця чи зрадник. Наприклад, засуджений за вбивство Віктор Лозинський нині очолив ОТГ на Кіровоградщині.  А одіозна ексочільниця Слов’янська Донецької області Неля Штепа пройшла до міської ради.

"Наші мери, вони кримінальні, але вони щось там будують. І будь який кримінальний елемент може бути доброю людиною, яка роздає допомогу людям, як це зробив Лозинський, чи прикритися партійним брендом, як це зробило багато різних токсичних людей", - пояснює політолог Сергій Гайдай.

Ще один показовий результат - проросійський Опоблок та партія кремлівського пропагандиста Шарія завоювали в радах чимало крісел, особливо на південному сході. У Миколаївській міськраді ОПЖЗ взяв найбільше, в Одеській, Херсонській та Дніпрі поступився лише партії місцевих еліт. Отримала крісла в Одеській та Миколаївській міськрадах і партія Шарія.

"Ці сили фактично вигравали на чітких популістських меседжах. Люди втомилися від війни – ми вам запропонуємо мир, йде зима, дорого ресурси – ми вам запропонуємо зниження тарифів, падає економіка - ми пропонуємо підняти. Консолідували весь опозиційний електорат", - каже лідерка руху "Чесно" Віта Думанська.

Ці вибори показали - місцеві еліти зміцніли і можуть йти проти центральної влади. З одного боку, це добре - бо збагачує країну політично і створює надію на нові економічні центри . З іншого - є загрозливі маячки. Наприклад, від приватизованих великим бізнесом ОТГ, приходу до влади корупціонерів й людей з кримінальним минулим та проросійського наступу на сьомому році війни.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вибори
Наступна публікація