МЗС назвало іменем померлого Анатолія Зленка свою найвищу відзнаку

МЗС назвало іменем померлого Анатолія Зленка свою найвищу відзнаку

Фото: МЗС України

Зленко був найпершим міністром закордонних справ України.

Відтепер найвища відзнака Міністерства закордонних справ України "За відданість дипломатичній службі" носитиме ім’я Анатолія Зленка.

Про це повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба.

"Таке рішення я ухвалив сьогодні, у день, коли ми втратили першого міністра закордонних справ незалежної України, людину, яка все життя була відданою нашій державі та її дипломатії - Анатолія Зленка. Зленко забезпечив тяглість дипломатичної традиції на зламі 1991 року, заклав фундамент дипломатії незалежної України, виховав багатьох зірок української дипломатії і головне - залишився для всіх взірцем дипломата", - зазначив Кулеба.

Він додав, що "ніколи не працював з ним безпосередньо і не маю права називатися його учнем. Я прийшов до МЗС у 2003 році, коли він добував останні дні на посаді міністра, яку обіймав вже вдруге. Але навіть за таких обставин Зленко встиг залишити на мені свій слід - тоді його щойно видана "Дипломатія і політика" стала першою книжкою, яку я прочитав вже як фаховий дипломат. Він пішов, а я розпочав свій шлях з його книги. Світла пам’ять Анатолію Максимовичу та мої найглибші співчуття його рідним та близьким".

Нагадаємо, Анатолію Зленку було 82 роки. МЗС він очолював двічі - спершу в 90-му - за рік до того, як Україна проголосила незалежність, а потім у 2000-му, вже за президентства Леоніда Кучми. Останні роки керівних посад не обіймав.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація