МЗС Польщі оприлюднило записку про відхід Туска на проросійську позицію щодо України

МЗС Польщі оприлюднило записку про відхід Туска на проросійську позицію щодо України

Фото: Reuters

За словами речниці канцелярії, Туск має подивитись Україні у вічі. 

Напередодні Міністерство закордонних справ Польщі оприлюднило записку, датовану 2008 роком, яка, за словами очільника польскої дипломатії Вітольда Ващиковського, стала початком відходу уряду Дональда Туска від проукраїнської політики на користь російських інтересів. Про це повідомляє Польске Радіо.

У тексті записки йдеться про те, що вплив Росії у політичному, економічному та військовому значенні є досить обмеженим, оскільки РФ натрапляє  "на серйозні перешкоди у таких країнах СНД, як Україна та Грузія".

Фото: wPolityce

"Оприлюднений Міністерством закордонних справ документ про політику Польщі щодо Росії та України від 2008 року добре свідчить про підхід попередньої влади до свого східного сусіда. Відомо, чим це все закінчилося", - прокоментувала подію речниця канцелярії прем'єр міністра Беата Кемпа.

"У такій ситуації треба буде подивитися Україні в очі. Це повинен зробити Дональд Туск", - сказала вона.

За словами очільника МЗС Польщі, ця записка свідчить про те, що автори визнавали, що перехід на проросійський бік у політиці щодо України буде своєрідним інструментом у відносинах із Заходом.

"Україні не запропонували шляху інтеграції з ЄС, а лише квазіінституційні зв'язки із Заходом, омана інтеграції", – сказав Ващиковський.

Нагадаємо, раніше в Польщі розпочались масові протести проти нового закону про поліцію. Нововведення дозволяє співробітникам правоохоронних органів слідкувати за людиною без рішення суду, у тому числі прослуховувати дзвінки, переглядати пошту та встановлювати місцезнаходження. За офіційною статистикою, протягом року польські правохоронці вимагають роздруківки дзвінків біля двох мільйонів разів. Це одна з найвищих цифр в Європі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація