МЗС Польщі виступило проти перегляду Угоди про асоціацію Україна-ЄС через освітній закон

МЗС Польщі виступило проти перегляду Угоди про асоціацію Україна-ЄС через освітній закон

Фото: pixabay.com

Варшава закликає Україну та Угорщину до діалогу.

Польща виступає проти перегляду Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, чого вимагає Угорщина через новий закон про освіту в Україні.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Польщі, передає Укрінформ.

Український закон про освіту підкинув дров у вогонь політичної агітації угорців та румунів

Український закон про освіту підкинув дров у вогонь політичної агітації угорців та румунів

"Польща не бачить можливості перегляду Угоди про асоціацію чи Угоди про поглиблену зону вільної торгівлі з Україною. Польська сторона заохочуватиме партнерів з Угорщини та України до вирішення суперечливого питання закону про освіту шляхом діалогу, з урахуванням поваги до прав нацменшин та з урахуванням міжнародних та двосторонніх угод", - йдеться у заяві.

У зовнішньополітичному відомстві зазначають, що специфіка навчання польської мови в України є дещо іншою, ніж угорської.

Водночас польські урядовці уважно слідкують за питаннями впливу відповідного закону на польську освіту і перебувають у постійному контакті з Києвом. Зокрема, 26 жовтня планується зустріч міністра освіти України Лілії Гриневич з представниками польської меншини в Україні.

Лілія Гриневич спростувала створені за кордоном міфи нового закону про освіту

Лілія Гриневич спростувала створені за кордоном міфи нового закону про освіту

Нагадаємо,  5 вересня під час засідання Рада ухвалила в цілому закон України "Про освіту", яким запровадила 12-річну середню освіту. Мовою навчання у закладах освіти визначено державну. У документі передбачається, що у закладах можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою, а також іншими офіційними мовами Європейського Союзу.  Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. 

Румунія і Угорщина розкритикували ухвалений закон про освіту, вважаючи, що він порушує права національних меншин в Україні. Із заявами щодо українського закону виступили міністерства закордонних справ двох сусідніх країн.

Президент Молдови Ігор Додон сподівається, що Україна відмовиться від нового закону про освіту через порушення прав нацменшин. За його словами, новий Закон про освіту призведе до скасування системи освіти на рідній мові для етнокультурних меншин в Україні.

Згодом у Росії цей закон назвали "актом насильницької українізації, який грубо суперечить ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин". "Держдума" РФ підготувала заяву стосовно українського закону про освіту, в якому засудила ухвалення Верховною Радою документу. У МЗС РФ наголосили, що документ обмежує інтереси мільйонів російськомовних жителів України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація