МЗС України вручило ноту протесту послу Угорщини через його слова про автономію Закарпаття

МЗС України вручило ноту протесту послу Угорщини через його слова про автономію Закарпаття

Фото: Главком

Послу також учергове нагадали, що закон "Про освіту" не порушує прав українців угорського походження.

Після скандального інтерв'ю МЗС України викликало на розмову посла Угорщини Іштвана Ійдярто.

"2 грудня до МЗС України було запрошено посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якому - у зв’язку з інтерв’ю від 28 листопада – було зазначено про неприйнятність його заяв щодо автономії угорської національної меншини в Україні та блокування угорською стороною діяльності Комісії Україна – НАТО. Вручено ноту протесту", - зазначили у відомстві.

У МЗС додали, що "було додатково наголошено на тому, що закон України "Про освіту" не порушує прав українців угорського походження, а навпаки надає їм можливості кращої самореалізації в Україні, що наразі було підтверджено Венеціанською комісією".

Нагадаємо, посол Угорщини заявив, що жодних передумов для створення угорської автономії на Закарпатті немає. Про це він повідомив в інтерв’ю "Главкому".

"Та яка автономія? На Закарпатті 1,2 млн українців, угорців - 150 тис. Які передумови є до сепаратизму, автономії? Чи у Києві думають, що більшість українців зовсім "не наші", вони прословацькі, проугорські? Закарпаття - завжди була цікава територія, але ніколи там конфліктів між українцями та іншими націями не було. Після Першої світової війни наші території відійшли Чехословаччині, Трансильванія відійшла Румунії. Виходить, Угорщина зробила помилку, не знищивши нацменшини свого часу, щоб не дати потім привід анексувати свої території? Але хіба це правильна логіка? Ні. Це логіка війни, логіка конфлікту, якій не повинно бути місце", - заявив Ійдярто.

За його словами, заяви у публічному просторі про "агресію Угорщини на Закарпатті" і про "у нас буде другий Крим" лише шкодять угорсько-українським відносинам, а також погіршують атмосферу для місцевих жителів Закарпаття. Він зазначив, що розуміє складність ситуації між Україною та Росією, однак дотримання прав нацменшин – "це існуючі практики в Європі, які враховують національний фактор".

Посол також не вважає, що фінансова допомога Закарпаттю з боку Угорщини якимось чином впливає на проугорські настрої населення.

"Я думаю, що угорська підтримка для Закарпаття і, я б хотів ще раз підкреслити, яка стосується не тільки для угорців, добре сприяє розвитку цієї території. Але завжди будуть критики, які це оскаржать", - підкреслив він.

Як відомо, Угорщина вимагала від України відтермінування імплементації мовної статті закону про освіту, а також скасування його дії на приватні навчальні заклади. Через ухвалення цього закону вона блокує співпрацю України та НАТО, зокрема зустрічі комісії Україна-НАТО на високому рівні. 

Повідомлялося, що Угорщина зніме вето на переговори України з НАТО у разі повернення закарпатським угорцям права на навчання рідною мовою. Окрім цього, вона надасть 50 млн євро на розвиток прикордонної інфраструктури.

Угорщина все ж зняла накладене напередодні вето на резолюцію НАТО щодо України

Угорщина все ж зняла накладене напередодні вето на резолюцію НАТО щодо України

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація