На президентських виборах у Португалії переміг колишній редактор газети

На президентських виборах у Португалії переміг колишній редактор газети

Пост президента у Португалії є, по суті, церемоніальним / Фото: Reuters

Він має вчене звання професора права.

На президентських виборах у Португалії в першому турі переміг правоцентристський кандидат Марсело Ребело ді Соуза.

За результатами підрахунку 98 відсотків голосів ді Соуза отримав 52,4 відсотка голосів, що забезпечує йому перемогу в першому турі.

67-річний ді Соуза працював редактором газети, політичним оглядачем, згодом став членом уряду, засідав у Європарламенті. Він має вчене звання професора права.

Ді Соуза в березні змінить нинішнього президента Португалії Анібала Каваку Сілву, який провів на цій посаді два п'ятирічні терміни.

За законом це є максимально допустимим періодом. Пост президента у Португалії є, по суті, церемоніальним. Президент у Португалії не володіє виконавчою владою, але в умовах кризи може розпустити парламент.

Нинішній уряд було утворено соціалістами, які набрали на парламентських виборах відносно менше голосів, ніж їхні суперники соціал-демократи. Праві, однак, не змогли сформувати свій уряд, після чого були відправлені у відставку. Новий кабінет був сформований за підтримки союзників соціалістів — компартії і лівого блоку.

Нагадаємо, що у 2014 році Португалія оголосила про завершення страшної кризи.

Стоот відзначити, що в травні 2011 року Португалія домовилася з Євросоюзом і МВФ про екстрену програму допомогу вартістю 78 млрд євро (понад 106 млрд доларів) за умовою, що країна буде проводити заходи жорсткої економії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація