На Радбезі ООН Росія хотіла засоромити мовний закон України, натомість їй нагадали про Крим, підтримку сепаратистів і збитий МН17

На Радбезі ООН Росія хотіла засоромити мовний закон України, натомість їй нагадали про Крим, підтримку сепаратистів і збитий МН17

Фото: Associated Press

За підсумками засідання не ухвалили жодних рішень.

Український закон про державну мову обговорювали на Раді безпеки ООН. Україна назвала це спробою Росії втрутитися у парламентські вибори, адже Радбез скликала вже вдруге через мовне питання Росія. Київ і наші західні партнери використали ситуацію для того, аби поговорити про справжні, системні порушення з боку Росії.

Про це йдеться в сюжеті Яни Слєсарчук у програмі ТСН.19:30.

Україна чекала на кепський початок засідання, але воно перевершило всі очікування. Жодного разу від заступниці генсека ООН з політичних питань Розмарі ді Карло не прозвучало ані прямих слів, ані непрямого розуміння, що Україна воює з Росією, яка порушила наш суверенітет. Йшлося про вибори - багато. Про необхідність виважених законів та реформ. І нарешті, так, про закон про мову, про який ді Карло наче і визнає, що це суверенна справа України, але одразу ж називає його суперечливим.

"Венеційська комісія аналізує закон і висловиться після парламентських виборів. Ми вітаємо рішення пана Зеленського уважно переглянути", - сказала заступниця генсека ООН з політичних питань Розмарі ді Карло.

Росія виступає і негайно починає захищати російську мову - спіч, розрахований у першу чергу на російські пропагандистські канали.

Вже слідом за ним американський представник нарешті нагадує: війну почала Росія.

"Від 2014 року в Криму окупаційні сили проводять кампанію насильства, зокрема, десятки позасудових страт і насильницьких зникнень, позбавлення волі кримських татар і етнічних українців", - сказав політичний координатор постійного представництва США при ООН Родні Хантер.

"Конфлікт в Україні, що забрав 13 тисяч життів, ні в якому разі не є наслідком того, що 25 квітня цього року ухвалили закон про мову. Цей закон не представляє загрози для миру та міжнародної безпеки. Це внутрішній вибір українців", - зазначив постійний представник Франції в ООН Ніколя де Рів'єр.

Заступниця Генсека ООН заявила, що український мовний закон проблемний

Заступниця Генсека ООН заявила, що український мовний закон проблемний

Один за одним українські партнери нагадують: проблеми порушення Мінських угод полягають не в мові, а в фінансуванні і озброєнні сепаратистів, у незаконному утриманні в полоні українських моряків, у обстрілах українських позицій всупереч угоді про припинення вогню. Постпред Британії, зокрема, звинувачує Росію в постійних спробах тиснути на внутрішню політику України, нагадавши: минуле засідання щодо мови мало відбутися саме в дату інавгурації президента Зеленського, щоправда, тоді було скасоване українськими партнерами.

"Дуже важливо розглядати український закон про мову в контексті того, що Росія постійно посягає на незалежність України", - сказав заступник постійного представника Великої Британії в ООН Джонатан Аллен.

"Щоразу, коли Росія піднімає мовне питання, вона переслідує дві мети: політично натиснути на Україну і відвернути увагу від чогось іншого. Завтра російський суд розгляне, чи залишати під вартою 24 українських моряків. Ми закликаємо РФ нарешті виконати наказ морського трибуналу і відпустити їх на волю", - заявив постпред України при ООН Володимир Єльченко.

Засідання завершилося без ухвалення якихось резолюцій або інших рішень Ради безпеки ООН.

Тим часом за підсумками засідання Радбезу ООН шість країн-членів Євросоюзу - Бельгія, Франція, Німеччина, Польща, Велика Британія та Естонія – виступили на підтримку України. У спільній заяві вони засудили анексію Криму Росією та підтримали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Також вони закликали негайно звільнити 24 українських моряків, відновити вільне судноплавство в Азовському морі.

"Ми очікуємо, що Росія негайно припинить розпалювати конфлікт і утримається від дій, які ставлять під загрозу виконання Мінських угод і перешкоджають повному відновленню урядом України контролю над цими районами. Зокрема, Росія повинна припинити фінансову та військову підтримку сепаратистів і припинити видачу паспортів громадянам України на Донбасі… Ми закликаємо всі сторони повністю виконати свої зобов'язання в рамках Мінських угод, починаючи з всеосяжного і стійкого припинення вогню і виведення важкої зброї", - говориться в спільній заяві.

Водночас дипломати нагадали, що п'ять років тому, 17 липня, над Донбасом був збитий пасажирський літак рейсу МН17. Тоді загинули 298 осіб. Міжнародне розслідування нині вказує, що причетна до цього теракту Росія.

Спільна заява Бельгії, Франції, Німеччини, Польщі, Великої Британії та Естонії за підсумками засідання Ради Безпеки ООН щодо України ⤵

Опубліковано Постійне представництво України при ООН Вівторок, 16 липня 2019 р.

Повʼязані теми:

Наступна публікація