На сайт Мюнхенського безпекового форуму повернули скандальний план про завершення війни в Україні

На сайт Мюнхенського безпекового форуму повернули скандальний план про завершення війни в Україні

Фото: Associated Press

МЗС України засудило цей план.

На сайті Мюнхенського безпекового форуму знову розміщений скандальний план, який передбачає кроки щодо завершення війни на Донбасі. Цей документ створювали міжнародні організації у співпраці з Росією. Згадок про російську агресію там уникають. Натомість пропонують Україні відновити співпрацю з РФ без повернення Криму.

"Напередодні Мюнхенської безпекової конференції 2020 року Євроатлантична група лідерів безпеки наголошує на необхідності політичного вирішення збройного конфлікту на Донбасі України. У спільній заяві група пропонує "Дванадцять кроків до більшої безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні". Серед підписантів - голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер", - ідеться в повідомленні до плану.

Раніше МЗС України засудило цей документ і заявило, що текст не відповідає офіційній позиції держави, ідеться в сюжеті ТСН. Організатори згодом визнали, що на сайті документ опинився випадково і текст звідти прибрали. Тепер він знову там, розміщення датоване 14 лютого.

Цей документ, по суті, має на меті відновлення співпраці Заходу з Росією без деокупації Криму та без виконання вимог України щодо Донбасу. Він пропонує, зокрема, поступове зняття санкцій з Росії, зближення між РФ із Євросоюзом. Також планом пропонується запуск всеукраїнського загальнонаціонального діалогу щодо визначення нової ідентичності України, який врахує погляд сусідів України, включаючи Росію. Про це пише "Європейська правда".

У документі зазначається, що в його розробці брали участь троє українських експертів: Василь Філіпчук, Олександр Чалий та Олексій Семеній. Всі троє відомі в експертній спільноті як ті, хто тяжіє до співпраці з РФ та до врахування інтересів Росії.

У США вже назвали неприйнятним "мюнхенський план".

Нагадаємо, під час другого дня конференції в Мюнхені своє слово сказали Зеленський, Макрон і Помпео. Детально читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Без повернення Криму: у Мюнхені поширили скандальний план припинення війни в Україні

Без повернення Криму: у Мюнхені поширили скандальний план припинення війни в Україні

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація