На що підписався Обама: головні пункти закону про підтримку України

На що підписався Обама: головні пункти закону про підтримку України

Своїм підписом Обама допустив можливість поставок зброї в Україну. / Фото: Reuters

На військову допомогу Україні в бюджеті США буде закладено 350 млн доларів.

Закон "Про підтримку вільної України", який був підписаний Бараком Обамою, передбачає військову допомогу Україні і введення санкцій проти Росії.

Зокрема, закон передбачає можливість надання Україні військової техніки та послуг: протитанкового озброєння, радарних систем для боротьби з артилерією, тактичних розвідувальних безпілотників, захищених засобів зв'язку, а також допомоги по навчанню українських військових.

Протягом 60 днів після набрання чинності закону Барак Обама має представити в Конгрес перелік необхідного військового майна і послуг, а також розрахунки за строками проведення відповідних робіт.

З цією метою Державному департаменту виділяється $ 350 млн, які можна використати до кінця 2017 року.

У бюджеті США також закладаються кошти для надання Україні технічної допомоги у сфері зміцнення енергетичної безпеки та розвитку громадянського суспільства.

Для зменшення залежності України від експорту енергоносіїв США будуть допомагати українському уряду в розробці середньострокових і довгострокових планів з підвищення енергоефективності та виробництва енергії. На ці цілі на 2016-2018 року передбачені $ 50 млн.

Крім того, на розвиток в Україні громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та боротьбу з корупцією США виділять $ 20 млн.

Санкції проти Росії

Одне з головних положень підписаного документа - можливість введення нових санкцій проти російських компаній, у тому числі "Рособоронекспорту" і "Газпрому".

Першій погрожують покаранням за постачання зброї до Сирії. До другої компанії можуть бути застосовані обмежувальні заходи в разі створення перешкод для експорту газу в країни НАТО, а також в Україну, Грузію і Молдову.

Крім того, можуть бути встановлені додаткові обмеження на продаж Росії обладнання для видобутку нафти і на іноземні інвестиції в проекти освоєння нафтових російських родовищ.

Нагадаємо, раніше сенат США підтримав законопроект про надання Україні військової допомоги.

Президент США підпише закон на підтримку України

Президент США підпише закон на підтримку України

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація