"Наблизилася до червоної лінії". Клімкін різко розкритикував заяву Угорщини про відкриття місії ОБСЄ

"Наблизилася до червоної лінії". Клімкін різко розкритикував заяву Угорщини про відкриття місії ОБСЄ

Фото: ТСН.ua

На думку глави українського МЗС, поведінка угорської сторони є "політичною маніпуляцією".

Угорщина своїми останніми заявами щодо відкриття місії ОБСЄ в Закарпатті впритул наблизилася до "червоної лінії".

Про це заявив очільник МЗС України Павло Клімкін в інтерв'ю BBC News Україна.

"Я вважаю, що угорська сторона і змістовно, і, якщо хочете, за формою та атмосферою своїх заяв вже впритул наблизилася до червоної лінії. Оскільки так з партнерами в принципі не розмовляють", - наголосив він.

На думку Клімкіна, такі дії Угорщини є свідомою політичною маніпуляцією та відвертим перекручуванням реальності.

"Ну яка місія ОБСЄ в Закарпатті? Там що, небезпечно? Смішно, коли угорське консульство каже, що небезпечно їхати в Закарпаття. Другий напад на приміщення угорської спільноти організувала ФСБ. Організатор цієї групи прийшов з Придністров'я і пішов в Придністров'я. І я не виключаю, що Росія спробує ще щось зробити. То яка місія нам потрібна? Місія боротьби з ФСБ? І до чого тут ОБСЄ?" - обурився міністр.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто стверджує, що ОБСЄ повідомила його про відкриття спостережної місії на Закарпатті. За його словами, Генеральний секретар ОБСЄ та Верховний комісар з прав людини вкрай позитивно відреагували на прохання надіслати моніторингову місію ОБСЄ на Закарпаття. 

Речник Закарпатської ОДА Ярослав Галас у відповідь на це заявив, що до них не надходило пропозицій про відкриття офісу місії ОБСЄ. Він також додав, що, можливо, погодження такого не потрібно, однак "до відома вони б мали поставити" адміністрацію. За словами речника, найближчий офіс місії ОБСЄ розташований у Івано-Франківську.

Як повідомлялося раніше, в Ужгороді в ніч проти вівторка, 27 лютого, сталася пожежа у будівлі Закарпатського союзу угорців, що розташоване на Православній набережній. Також цього ж місяця, у ніч проти неділі, 4 лютого, невідомі кинули пляшку з запалювальною сумішшю у вікно будівлі Закарпатського союзу угорців. Згодом з'ясувалося, що за підпалом стояли громадяни Польщі, члени праворадикальної організації "Фаланга". 

5 березня поліція затримала п'ятьох осіб, яких підозрюють у двох нападах на Товариство угорської культури в Ужгороді. Ймовірний організатор перебуває у розшуку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація