Наче потяг, який змушений гальмувати. Міністри коментують заяву Гончарука про відставку

Наче потяг, який змушений гальмувати. Міністри коментують заяву Гончарука про відставку

Фото: УНІАН

Раніше Гончарук написав заяву про відставку.

Українські міністри почали коментувати подання у відставку прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Про це вони пишуть на своїх сторінках у соцмережі Facebook.

Віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров написав, що підтримає рішення глави уряду.

"Наш уряд перший за історію України, який не краде, не прийшов за квотами, і не має особистих цілей. Кожен день ми розгрібаємо безглуздий менеджмент попередніх команд в більшості сфер. Кожен день наша команда позбавляє джерел доходів злодіїв бюджету. За це прилітає. Жорстко. І це нормально. Ми не прийшли завойовувати політичні рейтинги. Ми прийшли з президентом зробити реальні зміни.

Я підтримую Олексія Гончарука. Всю нашу команду. Ті процеси, які були запущені потрібно довести до розуму", - написав Федоров.

Міністр зазначив, що він не тримається за посаду. "Щоб все зробити, потрібно максимальну довіру всіх політичних партнерів. 24/7 ми лагодимо те, що зламано в корені. Причини того, як ми живемо.

Але ми повинні пережити цю першу сильну хвилю проти нас. Незважаючи на результат ситуації. 30 січня буде презентація Дії, готового додатка, порталу цифрової освіти та інших конкретних перемог. Продовжуємо працювати! Всім дякую!", - уточнив він.

Своєю чергою, віцепрем'єр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що він не знає, як розвиватимуться події.

"Я поважаю рішення Олексія Гончарука Це були 4,5 місяці, за які я вдячний президенту Володимиру Зеленському, парламенту і прем’єру.

У складі команди я робив і станом на зараз роблю все, щоб країна змінювалася на краще, отримувала ще більше міжнародної підтримки і рухалася вперед. Це було прикольно і важливо. Але життя буремне. Особливо політичне.

Я чесно не знаю. як далі розвиватимуться події. Особисто у мене зараз є відчуття потяга, що за чотири місяці набрав швидкість, а тепер вимушений гальмувати. Далі він може зупинитися або пришвидшитися знову. Та питання не в особистостях, а в системі", - написав він.

За його словами, за будь-якого уряду Україна має рухатися шляхом європейської та євроатлантичної інтеграції і розвитку глибоких відносин з США, Китаєм, Індією та іншими важливими партнерами.

Пізніше рішення Гончарука прокоментував міністр культури Володимир Бородянський.

"Уряд є командою президента, і ми прийшли реформувати країну, знищувати корупційні схеми. Йде величезний опір системи. Довіра і повага всередині команди є обов'язковою умовою виконання цих задач. Я підтримую прем’єр міністра, ми чекаємо рішення президента і працюємо в штатному режимі", - написав він на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда розповіла, що чекає на рішення Зеленського.

“Наша команда – класичний уряд технократів. Без політичних амбіцій, без олігархічних шлейфів, без кулуарщини. Працювати в такій команді – складно (бо мусиш постійно підвищувати професійну планку), але надзвичайно драйвово (бачиш швидкі результати)”, - написала Коляда у соцмережі Facebook.

Вона додала, що політичні ігрища довкола Уряду останнім часом розцінює як намагання нав’язати команді технократів якусь дивну політичну позицію.

"Цього не буде. Тому підтримую позицію прем’єра. Чекаємо на рішення президента. Та, звісно, продовжуємо працювати", - уточнила міністерка.

Тим часом міністерка освіти Ганна Новосад заявила про те, що продовжує працювати. "Ми одна команда, яка без довіри та взаємодії результатів не досягне, тому я підтримую рішення прем‘єра. Але! Роботу ніхто не відміняв, тому працювати ми продовжуєм. До подальших рішень, якими б вони не були", - заявила вона.

Раніше Гончарук повідомив про те, що написав заяву про відставку і передав її президенту Володимиру Зеленському. 

Нагадаємо, 15 січня на YouTube-каналі "Как обмануть президента" виклали два аудіозаписи. На них - нібито розмови під час наради в прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Вказано, ніби також записані голоси міністерки фінансів Оксани Маркарової, голови Нацбанку Якова Смолія, першої заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, заступниці керівника Офісу президента Юлії Ковалів (заперечила, що то була вона). Голоси розмовляли про курс долара, а також інші економічні питання перед зустріччю із президентом Володимиром Зеленським. У розмові лунали образливі характеристики на адресу керівника держави - мовляв, він нічого не тямить в економіці.

Справжність цих записів не підтверджена. Подібна нарада в такому складі була місяць тому, в середині грудня, про що свідчить новина на сайті Нацбанку. Пресслужба Кабміну зазначила, що "не має інформації щодо справжності жодного аудіо- чи відеозапису, що розповсюджуються у мережі Інтернет. Інформація щодо заяви про відставку прем'єр-міністра не відповідає дійсності". DT.ua із посиланням на джерела пише, ніби це - перші дві із 14 частин запису. Мовляв, ці аудіоролики спеціально оприлюднили перед засіданням фракції "Слуги народу", аби були підстави оголосити недовіру уряду.

Під час засідання фракції увечері 15 січня депутати "Слуги народу" активно обговорювали питання недовіри Гончаруку після оприлюднення скандальних аудіозаписів. Це підтвердила також і депутатка Ірина Верещук. За її словами, було проведено сигнальне голосування про відставку Гончарука, однак вона не розповіла його результати. За даними ЗМІ, за недовіру прем’єру проголосували лише до 20 депутатів "Слуги народу".

Наступного дня, 16 січня,  YouTube-канал "Как обмануть президента" зі скандальними записами був видалений. Тепер залиті відео передивитися не можна, а замість них з'явився напис: "Це відео не доступне, оскільки користувач, який завантажив його, закрив свій обліковий запис YouTube".

Одразу після появи скандальних аудіозаписів Гончарука викликали до Офісу президента

Одразу після появи скандальних аудіозаписів Гончарука викликали до Офісу президента

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Відставка Кабміну Гончарука
Наступна публікація