"Національні дружини": Хто вони – націоналісти, які збурили соцмережі і погрожують застосувати силу

"Національні дружини": Хто вони – націоналісти, які збурили соцмережі і погрожують застосувати силу

Слідами загадкового і моторошного маршу у центрі столиці.

Увечері 28 січня центром Києва крокував незвичний марш. Сотні чоловіків в однакових камуфляжних куртках із нашивками "Національні дружини" (НД) на спині, дехто в чорній формі і балаклавах йшли Хрещатиком. 

У них в руках не було політичних плакатів, колона рухалася в тиші. В Київській фортеці, у світлі запалених смолоскипів, у напівмістичній атмосфері вони заприсяглися на вірність українській нації.

Наступного ранку, 29 січня, на Facebook сторінці організації з’явилося відео події з загрозливим підписом: "Ми, не вагаючись, застосуємо Силу, аби встановити Порядок, що принесе Добробут в кожну українську сім’ю!".

Про Національні дружини відомо небагато. Фактично ця організація – крило політичної партії "Національний корпус". Вона, своєю чергою, пов’язана з полком "Азов", який очолює позафракційний нардеп Андрій Білецький. Раніше в Україні і на Заході "Азов" неодноразово звинувачували в радикальному націоналізмі та фашизмі. Схожі звинувачення після маршу і перших публічних заяв НД лунають на адресу останніх.

Ми спробували розібратися, хто ці люди в камуфляжі, за що і з ким готові воювати, і чому їхній лідер провів два роки у СІЗО.

Суворо направо

На офіційному сайті "Національних дружин" в розділі "Про нас" є лише один абзац: "Це організація, метою якої є забезпечення порядку на вулицях українських міст. Особовий склад – колишні учасники бойових дій, патріотична молодь та небайдужі громадяни, які поділяють наше прагнення покращити безпекову ситуацію в державі".

ТСН спробувала дізнатись, кому підпорядковуються славнозвісні Національні дружини

ТСН спробувала дізнатись, кому підпорядковуються славнозвісні Національні дружини

Поруч вказані чотири причини виникнення організаціі, а саме – небезпека на вулицях, загроза повномасштабного вторгнення, соціальна депресія, загроза рейдерства. Зазначено, що "Національні дружини" займаються охороною громадського порядку, обороною України, захистом малого і середнього бізнесу і пропагують здоровий спосіб життя. 

Через сайт також можна подати скаргу – для цього існує коротка форма. Крім цього, є опція вступу до організації, де пропонують відповісти на п’ять запитань, серед яких, "чи маєте ви легальну зброю" і "чи є ви учасником АТО". 

За словами речника партії "Національний корпус" Романа Чернишова, громадська організація "Національні дружини" була заснована близько року тому, до неї входить приблизно 1000 людей, має осередки в 13 областях і фактично є відгалудженням партії "Національний корпус" Андрія Білецького.

"Нацкорпус" як політична сила виникла у жовтні 2016 року на базі полку "Азов" ще двома роками раніше – з початком російської агресії на сході України – формувало Міністерство внутрішніх справ. Через це "Нацкорпус" і безпосередньо Андрія Білецького пов’язують із міністром МВС Арсеном Аваковим. 

Фото: Національні дружини / Facebook

За словами Чернишова, ідея створення НД належить Ігорю "Черкасу" Михайленку. Михайленко був другим командиром полку "Азов" і наразі очолює організацію. Про нього на сайті НД інформації майже немає, лише велика фотографія і підпис: "націоналіст, ветеран, сім’янин, спортсмен".

У розмові з ТСН.ua Михайленко розповів, що познайомився із Білецьким 2005 року, тоді вони обидва були членами харківської організації "Патріот України". Там, продовжує Михайленко, він перебував до 2011 року, активно займаючись військовою підготовкою.

У серпні 2011 року в офісі цієї організації стався конфлікт між харків’янином Сергієм Колесником, Ігорем Михайленком, Андрієм Білецьким та ще одним членом "ПУ" Віталієм Княжим. 

"До нас прийшла людина до офісу (Сергій Колесник – харківський журналіст, який позиціонував себе як антифашист - ред), схопила мене за одяг, наставила пістолет в обличчя і почала стріляти. Через це він отримав колюче-ріжучу травму і один удар в голову, а ми отримали кульові поранення. Після цього інциденту на мене завели справу щодо замаху на вбивство", – розповідає свою версію інциденту Михайленко. 

У результаті усі троє були арештовані в грудні 2011 за обвинуваченням у замаху на життя журналіста. Просидівши в СІЗО 2 роки і 4 місяці 2014 року, трійця підпала під амністію через закон про політв’язнів.

У Колесника і суду інша версія. У МВС тоді повідомляли, що учасники націоналістичної організації отримали легкі травми гумовими кулями, натомість Колесника без свідомості госпіталізували. У нього виявили черепно-мозкові травми, ножові пораннення в області грудної клітки, забій тім’яної області та тулуба. Цей конфлікт кваліфікували як напад на Колесника із застосуванням насильства. Під час судових засідань він говорив, що "мене просто вбивали".

Просто гуляють

Чим займаються НД – питання непросте. Чернишов згадує, що під час минулорічних обстрілів Авдіївки з боку "ДНР", члени організації допомагали жителям міста харчами і теплими речами, також були в Калинівці Вінницької області. Він пояснює, що НД співпрацюють і з патрульною поліцією і не мають зброї. "Ми взагалі намагаємося координувати свої дії. Коли ми бачимо спроби злочину, то обо’язково викликаємо поліцію і передаємо затриманих їм. У своїй діяльності ми керуємося статею КПК 207 про те, що українець, який бачить правопорушення, повинен йому перешкодити", – розповідає Михайленко. Однак, на запитання, чи координує оргіназіція свою діяльність з головою Нацполіції Сергієм Князєвим або Аваковим, Чернишов відповідає, що ні.

В Інтернеті інформації про добрі справи НД менше, але чимало скандалів. Журналісти "Кременчуцької газети" зафільмували конфлікт, що виник у грудні минулого року між членами НД та поліцією. "Дружинники" пікетували незаконне, на їхню думку, будівництво. Між ними і поліцейськими виникла бійка, одного з учасників організації затримали. Також є відео на якому члени НД однією своєю присутністю в залі "допомогли" ухвалити бюджет депутатам Черкаської міськради. 

На Facebook організації також можна знайти відео вишколів, приклади того, як "дружинники" читали лекції з парамедицини в школах і вчили старшокласників збирати і розбирати автомати.

"Поліція не справляється зі своїми обов’язками. Ми не будемо патрулювати вулиці у форматі патрулів, є люди, які отримують за це гроші. Є безліч громадських формувань, які беруть на себе цю нішу. Ми відмовляємося від такої тенденції. – пояснює місію НД Михайленко. – Ми займаємося нагальними питаннями. Наприклад, є в Черкасах найбільше водосховище, де найбільший обсяг прісної води в Україні. Ми їдемо туди і захищаємо рибу, яка страждає від бракон’єрів. Є проблема вирубки лісу – ми їдемо до лісу і захищаємо нашу природу".

Де "дружинники" беруть кошти на таку соціальну діяльність? На Facebook НД пояснюють, що всі бійці мають уніформу та шеврони, які потрібно заслужити. "Ми купуємо все це на членські внески наших бійців. Інших витрат ми не маємо, і тому не потребуємо ніяких олігархічних спонсорів", – йдеться в повідомленні.

Те саме говорить Михайленко: "Ми існуємо виключно за рахунок альтруїзму людей, які перебувають у нашій організації".

Серед можливих заможних спонсорів НД називають Авакова, у підпорядкуванні відомства якого перебуває "Азов". Однак, кілька співрозмовників ТСН.ua в Адміністрації президента і близьких до Петра Порошенка переконують, що насправді акція НД в центрі столиці не була погоджена з Аваковим, а Білецького той давно не контролює. 

"Ні Аваков, ні Порошенко, ні інша посадова особа для нас не є хоча б мінімально авторитетною державною особою за однією простою причиною – ця влада проґавила чудовий шанс. В 2014 році було максимальне піднесення українського народу і за чотири роки вони проґавили все, що тільки можна було", – говорить Михайленко.

Майже те саме повторює близький до Авакова співрозмовник: "Взяти "Правий сектор". Там зараз 90% малоліток. Тож той, хто думає, що контролює "Правий сектор" або інші праворадикальні партії, – ідіот".

Він упевнений, що проблема з добробатами виникла тому, що свого часу їхніх бійців прибрали з передової і замінили бійцями ЗСУ: "З одного боку це, звичайно, було правильно. Але з іншого, от чим зараз зайнятий "Азов"? Стоять під Маріуполем як резервна бригада".

Сам Аваков позицію стосовно існування і діяльності НД формулює однозначно: "У державі Україна є лише одна монополія на застосування сили – державна: Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, не є законними".

Один із радників керівника МВС вважає, що активізація НД – результат зростання "політичних амбіцій Білецького" і привіт друзям-націоналістам. За що саме у розрізі електоральних симпатій змагаються праві сили? Згідно з опитуванням "Центру Разумкова" і фонду "Демократичні ініціативи", проведеного в середині грудня 2017 року, партія Білецького має 0,5% підтримки, "Правий сектор" – 0,3% і ВО "Свобода" 3,2%. Тобто разом націоналісти можуть розраховувати на 4% голосів за прохідного бар'єру до Ради в 5%.

Однак, в Адміністрації президента вважають, що "правим" є куди зростати. Їхній загальний електоральний потенціал, тобто максимально можливий результат на парламентських виборах – 12%. В перерахунку – це близько 40 депутатських мандатів і можливість створення своєї фракції. Однак, для такого результату "правим" треба не лише об'єднатися, але і гучно про себе нагадати. І, якщо акція НД – спроба зробити останнє, то, напевно, не остання.

Марія Жартовська, Роман Кравець, ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація