Напади на Найєма і кіборга. Що стоїть за кривавими атаками "хуліганів"

Напади на Найєма і кіборга. Що стоїть за кривавими атаками "хуліганів"

Фото: Право на владу

Між злочинами є дивний збіг.

Травневі свята в мирних українських містах виявились не зовсім мирними. Зокрема, сталися напади на нардепа Мустафу Найєма, атовця Дмитра Вербича. Ці злочини поліція кваліфікує, як звичайне хуліганство, наголошується у сюжеті ТСН.Тиждень.

Дистанція між цими історіями – лише два кілометри та дві доби. На перший погляд ці напади відрізняються як день і ніч. Але поки що обидві ці історії – про нашу тотальну неготовність себе захистити. Насправді є ще одна спільна деталь: обидва напади, як стверджує поліція, вчинили звичайні хулігани.

Золоті хлопчики

22-річний Магомед-Салих Саїтов - громадянин Росії, який вчиться в столичному політехнічному інституті. Перебування його  під вартою, на думку адвоката, "порушує право на навчання". Захист просить не переводити справу в політичне русло. Суддя погоджується – домашнього арешта цілком достатньо. Така сама доля у справі побиття Найєма була обрана і для двох інших його друзів. Один з них – 19 річний Ахмед Саїтов – український громадянин. Він ніде не працює, але був за кермом "Кубіка" з російськими номерами і першим вийшов із машини. Інший – Умолт Темербулатов, громадянин Росії.

Версії

Все почалося, як звичайна автомобільна розборка. Mercedes із кавказцями підрізав Honda, якою кермував народний депутат. Мустафа гарячкує та не давав порушнику поїхати. З автомобіля виходять Саїтови. "Вони зупинилися і самі вискочили з машини, погрожуючи, і з використанням ненормативної лексики", - розповів Найєм.

В іншої сторони – своя історія. За їхніми словами, першим погрожувати почав саме депутат. Представники чеченської діаспори заявляють, що вони засуджують дії своїх юнаків. "Ми засуджуємо їхні дії. Вони будуть покарані як за законом, так і їхні батьками, які дуже поважні тут люди в Україні. Але депутат роздмухує цю ситуацію для самопіару", - вважають представники діаспори.

Мустафа викликав поліцію, а хлопці теж дзвонили по підмогу. На чорному BMW під'їхали двоє, ще один прийшов пішки. Починається жорстке побиття. Згодом трьох чеченців затримають, ще двом, які приїхали на чорній автівці, вдасться зникнути. Один із них, за твердженнями поліції, втік до Баку. Проте вже наступного дня його затримали там. Втікач і спричинив більшість травм депутатові.

За неофіційною інформацією, затриманий в Баку 26 річний Магомед Амін Саїтов був власником цілого ряду бізнесів в Україні, у тому числі, промоутерської компанії "Бум-Бокс промоушенз". Утім, ця розборка між золотими хлопчиками та нардепом отримала несподіване продовження.

Ніж, газ, молоток

48 годин по тому стався наступний напад. "Я не відчув, як підійшли ззаду. Я це ставлю собі в мінус. Одразу удар в спину ножем. Розвернувся задули балоном очі. І тоді далі – перебіг вулицю. Наздогнали намагалися добити, але, я маючи око трохи відкритим, зміг відбитися. Цілилися молотками в голову", - розповів поранений Дмитро Вербич.

Дмитру Вербичу 28 років. Він воював в Донецькому аеропорті. У центрі столиці серед білого дня три хлопці та дві дівчини нападають на перехожого. Б'ють в спину ножем, заливають очі газом та намагаються добити молотком. При цьому дві дівчини знімали це на відео. Вербич – не депутат. Можливо, тому нападників шукають і досі, хоча вже в перший день користувачі соцмереж побачили цікавий збіг.

"Революційна дія"

На ході ліворадикального угруповання "Революційна дія" можна було помітити одного молодика. Схожий на нього чоловік був зафіксований під час нападу на Вербича. На сторінці цього угруповання можна помітити зимовий напад на їхніх праворадикальних ворогів. "Революційна дія" не бере на себе відповідальність за напад на кіборга: "Ми не можемо говорити від імені тих, хто напав на Дмитра людей, проте засуджуємо такі дії, якщо ці дії були вчинені анархістами. Напади на нацистів повинні бути адресними і знаходити опонента виключно за чіткою ідентифікацією з нацистською символікою або їхньою політичною діяльністю".

Дмитро вважає – не виключено, що виконавці були з лівацького середовища, проте замовники – десь зовсім в іншому місці.

"Є тенденція того, що якісь ліворадикальні екстремістські організації, люди влаштовують низку таких акцій. Жорстоких аж до спроб вбивства. Робиться це, щоб підвищити градус напруги", - не виключає Вербич. 
 
Ті, хто загрібає жар

Поранений боєць розповів про ще один напад.  Сергій Стерненко - активіст "Правого Сектору" з Одеси. Напередодні київського нападу до нього підбігли ззаду і вистрілили в потилицю з переробленого стартового пістолета. "Не доходячи до автомобіля метрів 20, я почув ззаду постріл. Відчув поштовх в шию. Як з'ясувалося, пострілів було два.  Неприємна дірка в мене була в області потилиці. Я кричав: "Тримайте його. Це злочинець". По ньому це було видно – він тримав  в руках пістолет", - пригадав активіст.

Уродженець Казахстану і громадянина України Абзал Баймукашев був затриманий. Він наразі мовчить. 

Але повернемось до побиття депутата. Невдовзі після того, як Мустафу забрали до лікарні, до нього та його друзів починають надходити цікаві листи. Всі вони надіслані з адрес певних громадських організацій та навіть електронних скриньок народних депутатів України. У всіх є погрози. Другові нардепа наполегливо радять перестати піднімати ажіотаж навколо цієї історії.

"Тобі потрібно охолонути і перестати нагнітати обстановку навколо Мустафи. Тепер нехай сам розбирається, мабуть, його наздогнала карма і тепер він отримає за всі свої косяки... Щодо Мустафі горяни вже ухвалили рішення. Не йди за ним", - йдеться у зверненні.   

Всі листи вже передані до кіберполіції. Мустафа каже, що надсилали ці листи зовсім не ті, від чийого імені вони надходили.

"Мабуть, це якісь провокатори, які хочуть щоб всі подумали на того від імені кого вони надсилають. Надавати цьому окрас етнічно-національний я дуже не хочу взагалі. Ситуація нестабільна. Ситуація, якою може зацікавитися хто завгодно. Ми попросили охорону. З огляду на те що є такі погрози і вони можуть бути реалізовані", - вважає політик.

Хто ж зацікавлений в кожному із трьох нападів? Кому вигідно отримати в якості дивіденду етнічний конфлікт в столиці України та війну між правими та лівими, яких ніби спонукають вирішувати питання кривавими розборками? Можлива відповідь – в завтрашніх подіях в Москві. 7 травня Володимира Путіна вчергове назвуть президентом Росії. Хаос на українських вулицях - найкращий подарунок до його інавгурації. 

Станіслав Ясинський

Ймовірність спецоперації: між побиттям депутата Найєма та АТОвця Вербича може існувати зв'язок

Ймовірність спецоперації: між побиттям депутата Найєма та АТОвця Вербича може існувати зв'язок

Повʼязані теми:

Наступна публікація