Нардепи пролили світло на втаємничений візит посланців ЄС до Києва

Нардепи пролили світло на втаємничений візит посланців ЄС до Києва

Перші особи держави зустрілися зі спецпосланцями Меркель і Олланда

Радники Меркель і Олланд намагалися переконати депутатів змінити українську Конституцію.

Спеціальні дипломатичні представники канцлера Німеччини Ангели Меркель і французького президента Франсуа Олланда прибули до Києва. Вони провели зустрічі з президентом, прем'єром, керівником МЗС і народними депутатами, однак усіляко уникають журналістів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Мету візиту німця Крістофа Хосгена та француза Жака Одібера не розголошують і офіційні українські структури. Про результати зустрічей також офіційної інформації немає. Відомо тільки, що під час обговорення лунали такі слова, як "деескалація", "дуже важливо" та "важкі часи".

Пролити світло на втаємничений візит погодився лише міністр закордонних справ Павло Клімкін. За словами дипломата, темою для обговорення була реалізація мінських домовленостей. "Логіка нашої дискусії – це безпека, щоб її могла контролювати ОБСЄ, з повним доступом до всього Донбасу, з повним доступом до кордону", - сказав він.

Що це нині можливо – сумнівається уповноважений представник з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко. Вона наголошує, що бойовики досі не забезпечили тишу на фронті та зірвали обмін полоненими. "Щоденне порушення режиму припинення вогню. Щоденна загроза для людей, і для цивільного населення, і наших військових. Так само не виконаний пункт про відведення важкої зброї", - каже вона.

До Києва прибули спеціальні дипломатичні представники Меркель та Олланда

До Києва прибули спеціальні дипломатичні представники Меркель та Олланда

Після зустрічей представників країн ЄС із депутатами випливає інформація, що посланці приїхали, аби переконати українських політиків проголосувати за зміни до Конституції, які дадуть можливість запровадити особливий статус Донбасу та провести на окупованій території вибори.

У доцільності таких дій зараз вітчизняні нардепи сумніваються. Вони кажуть, що Росія не виконала жодного пункту мінських угод, і в таких умовах Україна не повинна поспішати з виконанням своїх зобов'язань. Тому швидко та наосліп голосувати за зміни до Основного Закону народні обранці наміру не мають.

"Посланці занепокоєні тим, що якщо Україна не буде дотримуватися мінських домовленостей, то їм важко буде вмовляти своїх колег у Європарламенті продовжити санкції проти Росії. Вони про це сказали. Разом із тим, вони чітко сказали, що розуміють, хто агресор", - розповів нардеп від "Батьківщини" Вадим Івченко.

"Санкції застосовуються до агрессора. Тому вимагати від України чогось не потрібно. Незалежно від того, яку позицію займатиме Україна, чи будемо голосувати за Конституцію, чи ні – санкції мають бути застосовані до держави-агресора", - вважає депутат від "Самопомочі" Тетяна Острікова.

Поки дипломати у Києві вмовляли українських політиків, у Мінську зібралася підгрупа переговорників, які саме відповідають за політичні угоди. Скільки часу їм потрібно, щоби домовитись, і чи чекають вони на результати візиту європейських посланців до української столиці – буде відомо не раніше, ніж у середу.

Як повідомлялося, одночасно з візитом посланців ЄС у Києві секретар РНБО Олександр Турчинов обговорив з заступником Керрі дії Росії на Донбасі.

Зазначимо, днями МЗС України виступило з різкою заявою щодо порушень Росією Мінських угод.  У відомстві нагадують, що попри чергову домовленість про запровадження режиму повної тиші кількість збройних провокацій проти сил АТО уздовж лінії розмежування продовжує зростати.

Нагадаємо, на першому засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську було домовлено проповне припинення вогню на Донбасі. З відповідною ініціативою виступив новопризначений представник РФ на переговорах Борис Гризлов.

Однак на наступний день домовленність так і не запрацювала. Бойовики продовжують обстрілювати сили АТО, а Москва наполягає на ухваленні конституційних змін за участі терористів.

Кореспондент ТСН Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація