Подалі від "русского мира". Реакція політиків і експертів на ухвалення закону про повернення Донбасу

Подалі від "русского мира". Реакція політиків і експертів на ухвалення закону про повернення Донбасу

Фото: УНІАН

Опозиційний блок зазначив, що голосував проти цього закону.

Сьогодні, 18 січня, Верховною Радою України було ухвалено закон про реінтеграцію Донбасу. За це рішення проголосували 280 депутатів з 351 присутніх нардепів.

В ухваленому законі Росія визнається країною-агресором, на яку покладається відповідальність за скоєння злочину щодо суверенітету України та постійне перебування підрозділів збройних сил РФ на території української держави.

На диво, рішення влади підтримали народні депутати низки фракцій.

Зокрема, позафракційний депутат Ганна Гопко прокоментувала ухвалення закону на своїй сторінці у Facebook: "Ухвалений закон нарешті приводить у відповідність наше правове поле з нормами міжнародного права і розставляє крапки над "і". Росія визнана державою-агресором, території окремих районів Донбасу – тимчасово окупованими, незаконні структури, які там керують – російською окупаційною адміністрацією. Відповідальність за всі наслідки агресії і окупації згідно з міжнародним правом покладено на державу-агресора".

Фото: УНІАН

Водночас, Гопко вказала на основний недолік у законі.

"Він (закон) стосується лише Донбасу, але не Криму. На моє переконання, до всіх окупованих територій має бути єдиний правовий підхід і єдиний закон. До цього питання доведеться повертатися в майбутньому", - підсумувала депутат.

Зокрема, депутат фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв зазначив: "Минуло більше трьох років перш ніж на визнання факту російської окупації погодилися представники "Блоку Петра Порошенка", "Народного Фронту" та "Радикальної партії". При цьому за пропозицію обмежити торгівлю з окупантом вони не дали достатньо голосів. Як і за розрив договора про дружбу з Росією та за визнання "ДНР-ЛНР" терористичними організаціями".

Також Соболєв закликав усіх рухатись далі від "русского мира".

Вадим Івченко, депутат фракції "Батьківщина": "Законопроектом потрібно чітко визначити країну-агресора, зняти судовий збір з людей, які позиватимуться до країни-агресора, визначити межі окупованої території. Документ важливий для країни, для міжнародного арбітражу, для майбутніх судових позовів на користь України та громадян в європейських судах. Але потрібно бачити його фінальну версію".

Член партії "Народний Фронт" Михайло Хміль констатував: "Цей закон був нам потрібен, щоб ми могли говорити не про конфлікт на сході України, а про повноцінну гібридну війну РФ проти нашої держави, і притягувати Росію до відповідальності за всі ці злочини у міжнародних судах".

На своїй сторінці у Facebook член фракції "Блок Петра Порошенка" Дмитро Андрієвський привітав колег із ухваленням закону.

"Наші військові - на передовій, зі зброєю у руках, даючи гідну відсіч російським окупаційним військам. Парламентарі - ухвалюючи важливі закони, що мають для нашої держави історичне значення!".

Чітку позицію висловила і перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Закон про деокупацію наближає українське законодавство до міжнародного і дозволяє нашим дипломатам ефективно діяти у міжнародних судах. Ми маємо дипломатично допомогти нашій армії виграти цю війну".

За словами Олександра Турчинова, ухвалений закон створює належні правові і організаційні умови для відновлення територіальної цілісності України у Донецькій і Луганській областях.

"Закон про реінтеграцію Донбасу дасть вагомі аргументи для наших дипломатів та юристів на міжнародному рівні в протистоянні з російською агресією".

Закон про реінтеграцію Донбасу дасть вагомі аргументи для наших дипломатів та юристів на міжнародному рівні

Олександр Турчинов

Турчинов заявив, що розширення можливостей для використання ЗСУ посилить позиції українських військових у відсічі збройної агресії з боку Росії.

Фото: УНІАН

Чиновник додав, що Росія "чітко і недвозначно визнана державою агресором, а території окремих районів Донецької і Луганської областей окупованими".

"Це повністю перекреслює спроби РФ замаскувати війну проти України під "миротворчу операцію" та значно посилює позицію нашої країни в міжнародних судах", - підсумував секретар РНБО. 

Голова фракції "Самопомочі" Олег Березюк також відреагував на результати голосування: "Сам факт ухвалення обнадіює, але пропоную дочекатися фінального тексту, перш ніж радіти".

Що думають українці про реінтеграцію та майбутній статус Донбасу

Що думають українці про реінтеграцію та майбутній статус Донбасу

Своєю чергою, багато депутатів обурились ухваленням закону і висловились щодо негативних аспектів нововведення.

Так, народний депутат фракції "Блоку Петра Порошенко" Мустафа Найєм бачить низку недоліків в ухваленому законі. Зокрема, він визначив два основних негативних моменти: "безпрецедентні і неявні повноваження для всіх осіб, які притягнуті до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії в Донецькій і Луганській областях".

безпрецедентні і неявні повноваження для всіх осіб, які притягнуті до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки

Мустафа Найєм

Найєм зазначає, що такі особи матимуть право застосовувати зброю і спеціальні засоби, затримувати і займатись доправкою затриманих в органи Нацполіції, перевіряти громадян, а у випадку відсутності документів затримувати їх для встановлення особи.

Народний депутат Надія Савченко також розкритикувала законопроект.

"Цей проект є нікчемним юридично. Реінтеграція – це склеювання того, що розпалося, це повернення людей. Там немає нічого про людей. Там є визначення деяких понять, які юридично фіксуються не в належність послідовності і не досить грамотно", – каже Надія Савченко.

Український політог Олег Саакян зазначив: "Законопроект про реінтеграцію — це обдурення українського народу. Під красивими словами в преамбулі, немає жодної відповідальності в тексті закону для нашого віковічного ворога".

Тарас Шамайда, координатор руху " "Простір свободи": "Президент і Збройні Сили отримали широкі повноваження зі звільнення територій - як дипломатичним, так і силовим шляхом".

На відміну від представників переважної більшості фракцій, Опозиційний блок голосував проти цього закону. Так, у заяві вказано, що закон "суперечить національним інтересам України", а "передвиборчий популізм влади буде дорого коштувати країні".

Передвиборчий популізм влади буде дорого коштувати країні

Опозиційний блок

"Ми переконані, що будь-які рішення, які стосуються конфлікту в Донбасі, повинні враховувати, перш за все, інтереси українських громадян і забезпечувати цілісність держави. Зміцнювати, а не підривати міжнародні зусилля, спрямовані на політичне врегулювання конфлікту".

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила закон про деокупацію Донбасу. Перед цим народні депутати два дні розглядали близько 600 правок до документа, тому остаточного варіанту закону на сайті парламенту поки що немає. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація