Наслідки коронавірусу: в комітеті інформполітики заявили, що Мінкульт можуть недофінансувати на 7 млрд

Наслідки коронавірусу: в комітеті інформполітики заявили, що Мінкульт можуть недофінансувати на 7 млрд

Фото: pravlife.org

Фінансова криза призведе до суттєвого скорочення видатків.

Уряд через фінансову кризу спричинену коронавірусом планує врізати частину видатків. Зокрема фінансування Міністерства культури можуть скоротити майже на 7 мільярдів гривень.

Про це 25 березня в коментарі ТСН.ua повідомив депутат від фракції “Слуга народу”, голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За словами голови комітету, Кабінет міністрів гутує програму скорочення видатків, яка може потягнути за собою звільнення та сповільнення розвитку креативної індустрії

"Очевидно, що уряд стоїть перед вибором, які саме скорочення робити в першу чергу. З цієї інформації, що нам відома є серйозна програма скорочення видатків Мінкульту, що дуже насторожує, оскільки жодних консультацій з профільним комітетом та відповідним міністерством не відбувалося", - зазначив Ткаченко

Мінфін нібито планує зекономити майже 7 мільярдів на Міністерстві культури, а це 750 мільйонів грн для Держкіно, на понад 500 млн для будівництва музеїв Голодомору і Революції Гідності, на 250 млн грн для творчих спілок, на 500 млн грн для українського культурного фонду (УКФ), на 150 млн грн для Інституту книги, на 500 млн грн для програм інформполітики, зшивання країни для молоді, на ремонти та реставрації.

Таке врізання фінансування на думку Ткаченка, може спричинити серйозні проблеми для всієї галузі.

"Якщо скорочується на такий обсяг фінансування Держкіно чи УКФ, фактично це означає, що їхнє фінансування у сфері кінопроєктів чи культурних проєктів фактично припиняється. Я розумію коли скорочуються поїздки чи якісь інші речі, але базові потреби культури потрібно зберегти", - сказав нардеп та додав, що скорочення мають бути, але їх необхідно обговорювати та дискутувати так само як і щодо додаткової допомоги креативним індустріям.

Скорочення видатків також стосуватимуться й інших міністерств, однак наскільки саме хочуть врізати фінансування поки не відомо. Також нардеп зазначив, що поки не знає, коли зміни до бюджету будуть представлені у парламенті, але остерігається, що це може пройти без обговорень.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн.

Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ були такі: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року - 35,66 грн.

Тепер же через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде подовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття.

В Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через епідемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани. Про це йдеться в опитуванні на тему "Економічний вплив COVID-19 на Україну", проведеного Американською торгово-промисловою палатою та консалтинговою компанією Deloitte.

Економічні наслідки атаки коронавіруса для України – хто й де заробить на пандемії

Економічні наслідки атаки коронавіруса для України – хто й де заробить на пандемії

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація