Топ-5 політичних подій року: Кучму "відмазали", Тимошенко – засудили

Топ-5 політичних подій року: Кучму "відмазали", Тимошенко – засудили

Печерський суд Києва цьогоріч відігравав чи не найголовнішу роль у політичному житті країни / Фото: УНІАН

Цілий рік увага суспільства була прикута до прокуратури та судів. Саме у цих інстанціях відбулися найвизначніші політичні події пройдешнього року.

ТСН.ua продовжує серію публікацій "Підсумки року". Сьогодні у фокусі - топ-5 найважливіших подій в українській політиці.

Майже весь рік на першому плані політичного життя України були гучні судові процеси проти найвідоміших в Україні політиків. Окрім цього, знаковими для України стали прийняття нового закону про вибори, за яким менш ніж за рік українці обиратимуть парламент наступного скликання, а також більш ніж сумнівні успіхи української влади на зовнішньополітичному фронті – Євросоюз гальмує євроінтеграцію України через справи Тимошенко та Луценка, а Росія вперто відмовляється йти на компроміс у газових переговорах.

Юлія Тимошенко: подвійний арешт і проблеми зі здоров'ям

За суспільним резонансом це була подія не просто року, а, мабуть, десятиліття. Найавторитетнішу опозиціонерку України, екс-прем'єра та лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко заарештували, причому двічі. На неї завели цілих десять справ, і по двом з них вибрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Тимошенко помістили у СІЗО 5 серпня, а вже з 5 листопада, як повідомляли адвокати, їх підзахисна втратила можливість самостійно пересуватися через проблеми зі спиною. У той же час, це не завадило суддям провести засідання безпосередньо у медчастині СІЗО аби удруге обрати їй запобіжний захід у вигляді арешту.

По одній зі справ (укладання нею невигідних газових контрактів із Росією) Тимошенко вже отримала вирок, 7 років позбавлення волі. Щоправда він ще не вступив силу – його оскаржують в апеляційному суді.

Леонід Кучма: справу як відкрили, так і закрили

Кримінальну справу проти Кучми закрили / Фото: Слава Гіріч/ТСН.ua
На тлі заведення низки кримінальних справ проти опозиціонерів, справ проти екс-президента Леоніда Кучми виглядала досить дивно з самого початку. Нагадаємо, у березні проти другого президента України завели кримінальну справу і висунули обвинувачення. Кучма підозрювався у перевищенні влади, наданні незаконних розпоряджень керівництву МВС, що призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

У те, що Кучму посадять (хоча б тимчасово у СІЗО, як Юрія Луценка) мало хто вірив. Адже, як припускали експерти, справу завели, аби закрити. А також – аби продемонструвати (суспільству, світовій спільноті), що судять не лише опозиціонерів, але й "своїх".

У середині грудня суд оголосив про те, що справу проти Кучми закрито, не знайшовши підстав, які б довели причетність президента до вбивства журналіста. Адвокати не вірять у можливість оскарження вироку через заангажованість суддів.

Утім "справжнього" замовника вбивства також не знайшли.

Новий закон про вибори: дрібним партіям сказали "ні"

Верховна Рада 366 голосами прийняла новий закон про вибори, згідно з яким ми будемо обирати парламент вже у 2012 році. Відтепер маємо: прохідний бар'єр – 5%, заборона блоків і введення змішаної системи (50% пропорційної, 50% мажоритарної). А ще – виключення графи "проти всіх".

Нагадаємо, опозиція спершу не погоджувалася ні з однією з ключових новацій – виступала за збереження блоків. Адже Блок Юлії Тимошенко краще упізнається, ніж основна його складова – "Батьківщина", а помаранчеві партії, об'єднані у блок НУ-НС взагалі поодинці не пройшли б до Ради.

Також опозиція наполягала на збереженні 3% бар'єра (більше не подолають, скоріше за все, ані "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, ані інші альтернативні сили). Ну і змішана система у співвідношенні 50 на 50 не влаштовувала опозиціонерів. Вони хотіли, аби по округах обиралися всього 150 депутатів, а не 225, тому що чим менше буде мажоритарників, тим менше мандатів зможуть отримати регіонали, наближені до адмінресурсу.

Компроміс з опозицією був досягнутий загадковим чином. За зміни голосувала приблизно половина бютівців і нунсівців. При цьому, жодної серйозної поступки опозиціонерам закон не містить. Єдине, що могло б порадувати опозиціонерів – так це звуження можливостей для фальсифікацій завдяки новим нормам про введення захисту для бюлетенів, машинна нумерація по кожній ділянці, обов'язкова медична довідка під час голосування вдома та інше.

Богдан Данилишин: перший "справжній" політичний біженець

Колишнього міністра економіки Богдана Данилишина було важко назвати політиком – він був, скоріше, бюрократом-"чинушею", тому що не любив публічності і займався суто економікою. Утім він працював в уряді Тимошенко. І цей період його кар'єри став фатальним у його біографії. Наприкінці 2010 року Данилишина звинуватили у розтраті 17 мільйонів гривень державних коштів і завели кримінальну справу.

Богдан Данилишин живе в Чехії і вболіває за євроінтеграцію України / Фото: УНІАН
Утім влада Чехії, де екс-міністр переховувався від українського правосуддя, повірила, що переслідують Данилишина саме з політичних мотивів і на початку 2011-го надала йому політичний притулок. Це був перший і поки що єдиний випадок за часів президентства Віктора Януковича, коли європейці "пригріли" українського високого чиновника.

Інший член команди Юлії Тимошенко – колишній бютівець і екс-глава Держкомрезеру Михайло Поживанов, якого звинуватили у розкраданні 35 мільйонів гривень з держбюджету, також намагався отримати політичний притулок в Австрії, втім, поки що його спроби залишаються безуспішними. 

Зовнішня політика: ані ЄС, ані Росія...

На саміті Україна-ЄС було оголошено про завершення переговорів щодо асоціації, утім угоду так і не парафували / Фото: УНІАН
Саміт Україна-ЄС, на який українська влада покладала багато сподівань, так і не став для нас доленосним. Угоду про асоціацію з Євросоюзом не було парафовано. Європейці лише заявили про закінчення переговорів щодо цього документу, зокрема – щодо угоди про Зону вільної торгівлі, але відклали остаточне підписання документу у довгий ящик. Владі порадили провести низку реформ, зокрема, у судовій галузі, а також "утрясти" питання політичних в'язнів, якими європейці вважають Юрія Луценка і Юлію Тимошенко.

Офіційно представники влади повідомляють, що курс на Європу не змінився, утім напередодні саміту Україна-ЄС Віктор Янукович чомусь заявив, що, можливо, євроінтеграція України може бути "поставлена на паузу".

Глава Євроради Херман ван Ромпей так прямо й сказав, що ратифікація угоди про асоціацію України та Євросоюзу залежить від справи Тимошенко. Президент частково з критикою погодився, обіцяв розібратися, утім наступного дня поїхав на вкрай протилежний за тематикою захід – саміт ЄврАзЕС.

Та у погоні за двома зайцями Україні не щастить з жодним. З найближчим сусідом – Росією – відносини також не клеяться. У першу чергу - через відмову з боку росіян переглядати ціну на газ, яка для нашого бюджету є непосильною.

Весь рік росіяни спілкувалися з нами мовою ультиматумів. Спочатку тиснули на Україну Митним союзом, від участі у якому українська влада відмовилася. Тоді росіяни пішли далі: дали зрозуміти, що знижку на газ ми отримаємо лише у разі відмови від євроінтеграції, а також – якщо віддамо свою ГТС.

Попри те, що перемовини ще тривають, регіонал Олександр Єфремов вже заявив, що ми готуємося до найгіршого результату. Державний бюджет-2012 готується за найжорсткішим варіантом - з ціною імпортованого газу не менше 400 доларів за тисячу кубометрів.

Президент Віктор Янукович не приховував, що переговори з Росією щодо газу "проходять важко", і чим завершаться – йому не відомо. Він також назвав свою "прийнятну" ціну - 250 доларів.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що Росія притисла Україну до стінки: віддавати ГТС сусідам ми не хочемо, а купувати газ по такій ціні не можемо. На його думку, "білоруський варіант" нашу владу не влаштовує, тому на умови Москви ми навряд чи погодимося.

 

Читайте також:

Підсумки 2011: Події року, які змінили світ

Підсумки 2011: Найгучніші спортивні перемоги та поразки року

 Підсумки 2011: Головні економічні події року

Підсумки 2011: Найрезонансніші вбивства року

Підсумки 2011: Найжахливіші катастрофи року

Підсумки 2011: Найрезонансніші теракти року

Підсумки 2011: Найгучніші секс-скандали року

Підсумки 2011: Найгучніші VIP-весілля року

Підсумки 2011: Втрати року

Повʼязані теми:

Наступна публікація