"Назву країни забули?" Порошенко насварив власників каналів за низьку частку української мови

"Назву країни забули?" Порошенко насварив власників каналів за низьку частку української мови

Петро Порошенко / Фото: УНІАН

Квоти українського продукту тепер регулюватиме закон.

Президент України Петро Порошенко прокоментував ухвалення Верховною Радою законопроект про збільшення квот продукту українською мовою на телебаченні.

Він наголосив, що неодноразово звертав увагу власників та менеджерів каналів на неприпустимо низькій кількості української мови.

"У декого - на рівні 15%! Панове, ви назву країни забули?! Закликав індустрію вирішити цю проблему в порядку самоорганізації - не почули. Що ж, все врегулює закон", - написав гарант у Facebook.

Порошенко наголосив, що ухвалений парламентом проект враховує позитивний досвід квот на радіо та гарантує права неукраїнськомовних людей.

"На рівні обласних та місцевих каналів за російською та іншими мовами зафіксовано 40% ефіру. Подбали і про кримськотатарську. Отже, українській мові на українському ТБ - бути! PS: Чи всі зрозуміли, що закон підпишу?" – підсумував він.

Нагадаємо,  23 травня Верховна Рада України ухвалила "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації", що встановлює мовні квоти на телебаченні. Згідно із законом частка передач та фільмів українською мовою у теле- радіоефірах мають складати не менше 75% протягом доби.  Для місцевих та регіональних мовників частка української має складати не менше 50%. Випуски новин також на 75% мають йти українською мовою. 

Глава комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар пояснила, що вироблений в Україні російськомовний телевізійний продукт буде протягом одного року і чотирьох місяців зараховуватися в українськомовну квоту для телеканалів. 

Верховна Рада ухвалила законопроект про збільшення квот на українську мову у ЗМІ

Верховна Рада ухвалила законопроект про збільшення квот на українську мову у ЗМІ

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація