"Не дамо перетворити Азовське море на російське озеро". Порошенко підписав лист генсеку ООН щодо звільнення українців

"Не дамо перетворити Азовське море на російське озеро". Порошенко підписав лист генсеку ООН щодо звільнення українців

Фото: Сайт президента України

Звернення підписали вже майже 25 тисяч осіб.

Президент України Петро Порошенко зустрівся з представниками громадськості та діячами культури – ініціаторами звернення до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша щодо сприяння у звільненні українських моряків та інших політв’язнів і поставив свій підпис під листом.

Про це повідомили у прес-службі глави держави.

"(Це) ініціатива, яка чітко відображає, що, по-перше, українці своїх не залишають. По-друге, ми докладаємо максимум зусиль, щоб повернути наших хлопців додому. Ми не дамо перетворити наше – підкреслюю наше – Азовське море на російське озеро. І дуже важливо зараз констатувати, що світ демонструє цю солідарність", - наголосив він.

За словами Порошенка, сьогодні, 19 лютого, він летить до Нью-Йорка, де за наполяганням України і за підтримки союзників відбудуться дебати в Генеральній Асамблеї ООН щодо стану справ на окупованих територіях, а також він планує зустрітися з генеральним секретарем ООН.

"У документах ООН у нас зараз використовується термін "окуповані Російською Федерацією українські території". Це надзвичайно важливо, в тому числі для захисту позиції України з точки зору міжнародного права. Ініціатива великої кількості громадських організацій і небайдужих на чолі з дуже відомими людьми країни, озброює українського президента, дипломатів, які зараз відіграють аж ніяк не менш важливу роль, ніж українські воїни на фронті, щоб захистити позицію України. Наразі, коли за такий короткий термін зібрані десятки тисяч підписів, думаю, що це демонстрація позиції, наскільки важливо і високо в пріоритеті дій української влади і українського громадянського суспільства, активістів, небайдужих людей стоїть повернення хлопців додому", - зауважив він, уточнивши, що йдеться не лише про 24 українських моряків, а й про Олега Сенцова, Романа Сущенка, Володимира Балуха, Олександра Кольченка та інших політв’язнів, а також кримських татар.

Фото: Сайт президента України

Своєю чергою уповноважений президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інші захворювання під час участі в антитерористичній операції Вадим Свириденко зазначив, що лист-звернення до генерального секретаря ООН із засудженням російської агресії проти України і вимогою негайного звільнення українських військовополонених за п’ять днів підписали 24 тис. 532 українців, а також 62 організації, які налічують 25 тисяч членів.

Окрім цього ініціатори записали відеозвернення про звільнення заручників від української громади з-за кордону, зокрема, зі США, Канади, Лівії, Чехії та інших країн. 

"Я вам обіцяю, що завтра під час виступу і під час зустрічі з генеральним секретарем ООН я передам ці підписні листи і запропоную конкретні кроки, на які ми чекаємо від Організації Об’єднаних Націй і Генерального секретаря ООН для того, що повернути наших хлопців і дівчат додому. Для нас принципово важливо, що вони вийшли з в’язниць", - резюмував Порошенко.

Зустріч з представниками громадськості та діячами культури – ініціаторами звернення щодо сприяння у звільненні українських моряків

Вдячний усім небайдужим, усім відомими українцям, які долучилися до громадської ініціативи – звернутися до Генсека ООН щодо звільнення українських моряків з полону РФ. Це озброює українського Президента, це озброює українських дипломатів, які зараз відіграють не менш важливу роль, ніж воїни на фронті, захищаючи позицію України. За дуже короткий термін зібрано майже 25 тисяч підписів. Це демонструє, наскільки високо в пріоритеті дій української влади, українського громадянського суспільства, активістів та небайдужих людей стоїть повернення наших хлопців додому з російського полону. Ми говоримо не лише про 24 українських героїв, але й про Сенцова, Сущенка, Балуха, Кольченка та кримських татар, які зазнають тортур лише через те, що відмовляються брати російські паспорти, тримають в серці Україну і не готові йти на співпрацю з окупантами. І це є предметом гордості всіх українців. Ми будемо робити максимум, щоб повернути усіх додому. #FreeUkrainianPOWs

Опубликовано Петро Порошенко Понедельник, 18 февраля 2019 г.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. 

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня.

Станом на 13 лютого Московський міський суд відхилив апеляційні скарги адвокатів щодо 16 захоплених біля Керченської протоки українських моряків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація