"Не можу загострювати ситуацію": президент Грузії пояснила, чому не вітає Україну з Томосом

"Не можу загострювати ситуацію": президент Грузії пояснила, чому не вітає Україну з Томосом

Фото: Twitter/Саломе Зурабішвілі

Вона чекає на рішення Грузинської православної церкви.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка офіційно посіла цю посаду усередині грудня минулого року, заявила, що не може зараз привітати Україну з отриманням Томосу про автокефалію православної церкви.

Про це 15 січня вона написала у своєму мікроблозі у Twitter.

"Індивідуально, було б легко привітати українців з незалежністю їхньої церкви, зважаючи на наше власне минуле, але як президент, я несу велику відповідальність. Якщо наш Патріархат обережний через певні наслідки, я не можу загострювати ситуацію", – заявила Зурабішвілі.

Раніше повідомлялося, що Грузинська православна церква має намір підтримати автокефалію Православної церкви України, проте остаточне рішення буде ухвалено після оприлюднення відповідної постанови Вселенського патріарха. 

Остаточно оформлений: всі члени Синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію

Остаточно оформлений: всі члени Синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація