"Не почув, що вони не поважають рішення КСУ" – Тупицький про розмову із послами "Великої сімки"

"Не почув, що вони не поважають рішення КСУ" – Тупицький про розмову із послами "Великої сімки"

Раніше посли G7 застерегли Україну від повернення у минуле.

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький говорив із послами "Великої сімки", які у бесіді зауважили, що, попри витрачені гроші на реформи в Україні, конкретного результату вони не бачать.  Втім, нібито дипломати у розмові не сказали, що не поважають рішення КСУ про декларації. 

Про це очільник КСУ Олександр Тупицький розповів під час брифінгу 30 жовтня.

Він сказав, говорив із послами G7, але домовитися вдалося не з усіма. Зокрема, зі слів Тупицького, сторони дійшли згоди про співпрацю у такій формі: "Ми виважено ставимося до ухвалення рішень, а вони працюють із парламентом. Щоб парламент швидше ухвалював ці рішення".

"Я розмовляв з послами G7, з послом Японії. Це була моя ініціатива — зустрітися з послом Японії, виходячи з його делікатного інтерв'ю, де він висловив занепокоєння щодо системи антикорупційних органів. Японці завжди тактовні, напевно...", — висловився Тупицький.

Також голова КСУ сказав, що говорив із пані послом Німеччини, але дипломатка, з його слів, була категоричнішою у висловлюваннях. Крім того, за ініціативою посла США та посла ЄС відбулася друга зустріч. Тупицький додав, що посли погодилися з тим, що законодавство в Україні повинне бути конституційним.

"Все це відбувалося в один день. Предмет розмови був такий же, як у нас сьогодні з вами, тільки він був трохи скорочений. Я вам категорично заявляю, я не почув від послів "Великої сімки" того, що вони не поважають рішення КСУ. Вони погодилися з тим, що закони, які в Україні повинні бути конституційними. Але поставили дуже цікаве питання: "Ми витратили багато грошей, а результату дуже мало, бо очікували інші результати, що в цій ситуації робити?", — додав він.

Зауважимо, що напередодні представники G7 висловили своє занепокоєння щодо ситуації в Україні та застерегли її від повернення до минулого.

Нагадаємо, 27 жовтня судді Конституційного суду закрили публічний реєстр декларацій, скасували кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, а дисциплінарна та адміністративна відповідальність стали практично неможливими. Також КС скасував контроль за деклараціями та конфліктом інтересів.

У ніч проти 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає припинення повноважень суддів Конституційного суду, а їхнє рішення про скасування частини антикримінального законодавства пропонує визнати таким, що не має правових наслідків. 

Відповідно до розпорядження Кабінету міністрів, доступ до публічних декларацій відновлено, а Національне агентство з протидії корупції знову може проводити спецперевірки, що розблоковує призначення посадовців всіх рівнів. 

Зеленський пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду

Зеленський пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандальне рішення КСУ
Наступна публікація