"Не шукайте ворогів, де їх немає": у МЗС відповіли на чергові звинувачення Лукашенка

"Не шукайте ворогів, де їх немає": у МЗС відповіли на чергові звинувачення Лукашенка

Фото: УНІАН

Лукашенко заявив про нібито вплив України на протести в Білорусі.

Україна не має жодного впливу на протести у Білорусі і закликає не піддаватися на інформаційні провокації. Останні заяви президента країни Александра Лукашенка на адресу Києва щодо нібито втручанні України у внутрішні справи Білорусі не відповідають дійсності.

Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що вичерпну відповідь на подібні закиди напередодні вже надав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який наголосив, що "Україна не вела, не веде і не буде вести жодної підривної діяльності проти Білорусі".

"У зв’язку з черговим безпідставним обвинуваченням у втручанні у внутрішні справи Білорусі, висловленим Олександром Лукашенком, закликаємо наших білоруських друзів та партнерів не піддаватися на інформаційні провокації, аби не потрапити у пастку пропаганди та фейків. Не треба шукати ворогів там, де їх немає", - сказано у повідомленні. 

Зазначимо, що Олександр Лукашенко 3 вересня ще раз заявив про буцімто втручання іноземних держав, серед яких і Україна, у внутрішні справи Білорусі.

"Воно (втручання - ред.) відбувається з Польщі, Чехії, Литви та України, що нас найбільше насторожує... Ми реагуємо на будь-які негативні рухи в адресу Білорусі. Для нас найважливіше - не допустити розпалювання в Мінську якоїсь пожежі. Тому що так буває завжди: починається зі столиці і перекидається на всю країну", - висловився Лукашенко.

Нагадаємо, раніше голова МЗС Росії Сергій Лавров зробив гучну заяву, звинувативши "200 екстремістів, підготовлених в Україні", у дестабілізаціїї ситуації в Білорусі. 

Як повідомлялося:

  • 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, і після оприлюднення даних перших екзит-полів, де перемога була за Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни.
  • Вже під час перших зіткнень з ОМОНом правоохоронці використали світлошумові гранати, гумові кулі і водомети, а Інтернет не працював на території країни всю ніч.
  • Відомо про щонайменше трьох загиблих внаслідок протестів. 
  • На п'ятий день протестів міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв перепросив за знущання силовиків над мітингувальниками.
  • Тим часом держави Європейського Союзу погодилися не вважати чинними результати президентських виборів у Білорусі, оголошені ЦВК.
  • 16 серпня на марш "За свободу" у Мінську вийшли понад 200 тисяч мітингувальників. Паралельно у білоруській столиці зібрали прихильників Олександра Лукашенка.
  • 23 серпня у Білорусі десятки тисяч людей по всій країні приєдналися до протестних маршів. На найбільший мітинг зібралися понад 200 тисяч людей у Мінську. 

Білорусь введе зустрічні санкції для посадовців з Балтійських країн

Білорусь введе зустрічні санкції для посадовців з Балтійських країн

Повʼязані теми:

Наступна публікація