"Не спрацює". У Transparency International розкритикували ідею антикорупційної палати в Україні

"Не спрацює". У Transparency International розкритикували ідею антикорупційної палати в Україні

Петро Порошенко / Фото: Сайт президента України

Порошенко раніше висловив думку, що створення антикорупційного суду може зачекати.

Міжнародна мережа Transparency International закликає українську владу створити незалежний антикорупційний суд як частину юридичних зобов'язань України та її домовленостей з ЄС та Міжнародним валютним фондом.

Про це йдеться в заяві організації з боротьби з корупцією та дослідженнь корупції.

У мережі вважають, що створення антикорупційної палати, озвучене президентом Петром Порошенком, не допоможе розгляду справ.

"Україна повинна запровадити незалежний антикорупційний суд, щоб не допустити, аби зв'язки і кумівство відігравали роль у тому, як в Україні ведеться правосуддя. Президент Порошенко розуміє нагальність ситуації, однак його пропозиція щодо палати в нинішній судовій системі не спрацює. Люди не вірять, що судова система притягне високопосадовців до відповідальності, оскільки суди в минулому вже цього уникали", – заявив Хосе Угас, голова правління Transparency International.

У організації наголосили,що нинішні суди навіть не розпочали слухання 26 з 86 справ, у яких слідчі Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування.

"По цих справах очікування невисокі. На відміну від багатьох європейських країн, Україна не має судової системи з репутацією такої, що забезпечує незалежне і справедливе правосуддя, яке ґрунтується на верховенстві права", - зауважили в Transparency International.

В організації додали, що всі антикорупційні судді мають забезпечуватися прийнятною платнею та достатнім рівнем безпеки для них самих та їхніх родин.

Раніше в вересні Порошенко заявив, що сподівається - вже у жовтні в Україні з'явиться антикорупційна палата, а створення відповідного суду може зачекати.

Раніше директор НАБУ Артем Ситник прогнозував, що спеціальний антикорупційний суд може з'явитися в Україні вже 2017 року. Для цього 1 лютого Верховна Рада зареєструвала законопроект про створення антикорупційного суду. Проектом закону пропонується створити Вищий антикорупційний суд з 70 суддів, з яким будуть підслідні всі справи НАБУ і САП.

Повʼязані теми:

Наступна публікація