"Не викликають довіри в білоруському суспільстві": МЗС України прокоментувало результати голосування за Лукашенка

"Не викликають довіри в білоруському суспільстві": МЗС України прокоментувало результати голосування за Лукашенка

Фото: facebook.com/UkraineMFA

Україна надзвичайно занепокоєна випадками необґрунтованої жорстокості правоохоронців щодо громадян.

Україна офіційно поки що чітко не заявила, чи визнає вона перемогу Олександра Лукашенка на президентських виборах у Білорусі.

"МЗС України констатує, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Республіки Білорусь не викликають довіри в білоруському суспільстві. Ми загалом поділяємо позицію, висловлену Європейським Союзом щодо виборів в Білорусі. Україна надзвичайно занепокоєна випадками необґрунтованої жорстокості правоохоронців щодо громадян, які беруть участь у протестах, представників ЗМІ та іноземців. Розраховуємо, що звільнення з-під варти частини затриманих стане початком діалогу влади з громадянським суспільством з метою пошуку компромісів", - ідеться в заяві МЗС України, оприлюдненій увечері 15 серпня.

Офіційний Київ закликав "керівництво Білорусі не допустити подальших переслідувань за політичними мотивами своїх опонентів і тих громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст продемонструвати свою позицію, а також ретельно розслідувати усі факти неправомірного застосування сили проти мирних протестувальників".

"Україна вважає Білорусь особливо близькою країною і готова докласти усіх зусиль, щоб допомогти їй пройти цей складний етап без ослаблення суверенітету, врегулювати кризу з дотриманням основоположних прав і свобод громадян", - говориться в заяві.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК оголосила переможцем Лукашенка. Опозиція з таким рішенням не згодна, заявляє про масові фальсифікації та вимагає нинішню владу піти. Водночас тисячі людей у всій Білорусі вже тиждень виходять на протести.

У Києві відбулася акція на підтримку Білорусі

У Києві відбулася акція на підтримку Білорусі

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація