Не визнавати вибори в Білорусі та засудити насильство: у ВРУ готують звернення до демократичних країн

Не визнавати вибори в Білорусі та засудити насильство: у ВРУ готують звернення до демократичних країн

Зазначається, що Верховна Рада засуджує застосування сили проти громадян, які вийшли на мирний протест, висловлює співчуття родині загиблого і всім постраждалим.

Декілька народних депутатів пропонують Верховній Раді України закликати усі демократичні країни не визнавати легітимність результатів виборів президента в Білорусі.

Проєкт відповідної постанови з’явився на сайті парламенту.

Так, у постанові пропонується підтримати заяву ВР щодо невизнання легітимності виборів президента Білорусі та неприпустимість насильства проти мирних протестувальників.

Зазначається, що Верховна Рада засуджує застосування сили проти громадян, які вийшли на мирний протест, висловлює співчуття родині загиблого і всім постраждалим, закликає владу Білорусі та особисто Олександра Лукашенка до діалогу з протестувальниками та припинення застосування насильства.

Водночас у документі йдеться, що наявні факти правопорушень під час передвиборчої кампанії та виборів президента Білорусі свідчать про повну невідповідність міжнародним стандартам прозорого, вільного та справедливого волевиявлення.

У проєкті наголошується, що Верховна Рада України не визнає результати виборів президента Білорусі 9 серпня 2020 року. Також пропонується закликати усі демократичні країни засудити насильство проти мирних протестувальників, дати принципову оцінку фактам правопорушень під час виборів президента Білорусі і не визнавати легітимність їхніх результатів.

"Те, що відбувається сьогодні у Білорусі - це наслідок відмови режиму Лукашенка від європейської і євроатлантичної інтеграції. Тільки курс на європейську інтеграцію забезпечить білорусам можливість участі у вільних і чесних виборах", - йдеться в заяві.

Раніше повідомлялося, що президент Білорусі Олександр Лукашенко у понеділок, 17 серпня, приїхав з візитом на Мінський завод колісних тягачів. Там він виступив перед трудовим колективом на фоні повідомлень про страйки. До підприємства прийшли тисячі осіб, щоб висловити свою солідарність працівникам.

ЄС обговорює введення санкцій проти Лукашенка

ЄС обговорює введення санкцій проти Лукашенка

Повʼязані теми:

Наступна публікація