Недоторканність з Новинського депутати зможуть зняти не раніше, ніж за тиждень

Недоторканність з Новинського депутати зможуть зняти не раніше, ніж за тиждень

Фото: УНІАН

За словами нардепа, він не збирається покидати Україну.

Притягнути до кримінальної відповідальності народного депутата від Опозиційного блоку Вадима Новинського просить Генеральна прокуратура.

Про це йдеться у сюжеті програми ТСН.19:30.

Відповідне подання Юрій Луценко надіслав до Верховної Ради. Новинський проходить як співучасник у справі про узурпацію влади на церкву. Ідеться про незаконне позбавлення волі Олександра Драбинка - особистого помічника нині покійного Митрополита Володимира, кінцевою метою чого могло бути усунення від керівництва церквою чи навіть доведення до смерті і без того тяжко хворого предстоятеля церкви Московського патріархату.

Це кримінальне провадження цілком може стати основою для роману чи фільму.

У 2012 році, за даними слідства, найближче оточення тодішнього президента Віктора Януковича отримало завдання від російського патріарха Кирила - усунути від влади митрополита Володимира, щоби поставити на його місце слухняного і лояльного до Москви.

Піти добровільно Володимир відмовився. В останні роки життя ближчої людини до блаженнійшого, аніж його помічник Олександр Драбинко, не було. Предстоятель церкви Московського патріархату мав хворобу паркінсона, кардіостимулятор у серці. Драбинко не залишав його ні на день, і навіть мав нотаріальну довіреність від митрополита ухвалювати рішення щодо його лікування. Драбинко запевняє - у 2014 році його викрали і незаконно утримували.

Політик і бізнесмен російського походження Вадим Новинський отримав українське громадянство від тодішнього президента Януковича із формулюванням "за визначні заслуги перед Україною". Він є парафіянином церкви Московського патріархату. Запевняє - Драбинко дав проти нього брехливі свідчення, а справу називає сфабрикованою. Новинський запевняє, він особисто давав гроші на лікування Володимира, а Драбинка ніхто не утримував силою - він сам попросив про охорону.

"Я не боюся того, що буде знята недоторканність, я жив по совісті і по закону України, нікуди з країни не виїжджав, і виїжджати не збираюся. Була запланована поїздка на Афон, приєднуюся до паломництва, повертаюся в понеділок в Україну", - сказав Вадим Новинський.

Улітку 2014 року Новинського кілька разів допитували і стосовно розстрілів на Майдані. Але ця справа не отримала розвитку. У мережі залишилося відео, як під час революції гідності у кулуарах Верховної Ради Новинський звинуватив у доведенні до кровопролиття тодішню опозицію. В особі майбутнього президента Порошенка.

Вирішувати, чи знімати недоторканність із Новинського, Верховна Рада буде не раніше, аніж за тиждень, припускає голова регламентного комітету. Спочатку подання має розглянути сам комітет, пояснення дасть Новинський, а далі - слово за депутатами.

Кореспонденти ТСН Ольга Кошеленко та Ольга Василевська.

ГПУ надіслала до ВР запит позбавити Вадима Новинського депутатської недоторканності

ГПУ надіслала до ВР запит позбавити Вадима Новинського депутатської недоторканності

Повʼязані теми:

Наступна публікація