Невизнання даних, підколи один одного та плани на майбутнє. Реакція кандидатів у президенти на екзит-поли

Невизнання даних, підколи один одного та плани на майбутнє. Реакція кандидатів у президенти на екзит-поли

Фото: Associated Press

Усі кандидати впевнені, що голосування відбулося без серйозних порушень.

Після публікації перших даних екзит-полів кандидати у президенти України загалом визнали, що вибори відбулися без серйозних правопорушень та не вплинуть на результати голосування.

Водночас, вони також і не змарнували нагоду потролити один одного, зокрема найбільше це зробили майбутні опоненти у другому турі Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

"Дякую, що проголосували... Я побачив пару екзит-полів. Ну що ж, це сталося - 30,4%. Екзит-полів багато, а переможець - один", - сказав Зеленський.

Він також зазначив, що цей результат "лише перший крок до великої перемоги", а також підкреслив, що не планує в майбутньому об’єднуватися зі "старими політиками".

Водночас, президент України Петро Порошенко, який посів друге місце, зазначив, що "такої гострої конкуренції ще не було".

"Такої гострої конкуренції, як під час цієї кампанії 2019 року, у нас не було ще на жодних президентських виборах. Ніколи ще не було такого безпрецедентно широкого доступу опозиційних кандидатів до ЗМІ. Інша річ, що використовували вони його для того, щоб лити бруд на опонентів. Вільні й демократичні вибори – тест на нашу європейськість, на нашу відповідність європейській політичній культурі, цивілізаційним стандартам Європейського Союзу. І я переконаний в тому, що цей іспит Україна сьогодні склала успішно. І підтвердить це 21 квітня", - заявив Порошенко.

Він також підкреслив, що "почув" протест молоді, а також викликав когось на дебати, зазначивши, що якщо він не прийде, "то йому не буде чого сказати".

"1 квітня – День сміху. Посміємося і досить! Від 2 квітня – рішуче рухаємось вперед, бо вже не до жартів", - заявив президент.

Своєю чергою, Юлія Тимошенко заявила, що не визнає результати даних екзит-полу та оголосила, що виходить у другий тур. За її даними, Зеленський набирає 27%, а вона – 20,9%.

"Я переконана, що покладатися сьогодні в нашій країні без демократії, без справжньої соціології, з великими мільярдними ресурсами, які витрачені на підкуп виборців, можливо тільки на протоколи дільничних і окружних виборчих комісій із мокрими печатками та оригінальними підписами. Я стверджую, що наша команда проводить паралельний підрахунок голосів, які ми почнемо оголошувати від 24:00", - зазначила Тимошенко.

Кандидат від "Опозиційної платформи – За життя" Юрій Бойко заявив, що загалом задоволений даними екзит-полів.

"Я дуже задоволений результатом… Люди просто бояться говорити, що вони голосували за мене, і це зрозуміло, тому що тиск був величезним. Всі можливі і неможливі варіанти впливу на виборців були, починаючи з банальної роздачі грошей, закінчуючи безпрецедентним тиском на працівників організацій, які практично перебували в умовах, коли вони або голосують за одного президента, або їх звільняють", - зазначив він.

Окрім цього, Бойко вже встиг звинуватити Порошенка у фальсифікаціях і підкреслив, що його політсила "якщо і буде висловлювати невдоволення результатами, то тільки конституційно, законними шляхами.

У своєму зверненні після оприлюднення даних екзит-полів Анатолій Гриценко заявив, що визнає результати виборів, а також зазначив, що в другому турі не буде голосувати за Порошенка.

"Моя особиста думка: я не хочу ще п’ять років обману та мародерства, тому за жодних умов не підтримаю Порошенка. Я його добре знаю. Не можу закликати голосувати і за Зеленського, бо його не знаю", - підкреслив він.

Пізніше Гриценко додав, що його команда визначиться вже незабаром із форматом участі у парламентських виборах.

"Ті політичні сили, партії, громадські організації, в широкому плані, та команда, що сформувалася, ми разом підемо на парламентські вибори і будемо нести у владу чесність, відповідальність тепер уже в парламентському і в урядовому форматі", - заявив він.

У другому турі за жодних умов не підтримаю Порошенка Моя особиста думка: я не хочу ще п’ять років обману та мародерства,...

Опубліковано Анатолієм Гриценком Неділя, 31 березня 2019 р.

Як повідомлялося раніше, в Україні завершилося голосування на першому турі виборів президента України. За даними "Національного екзит-полу 2019" станом на 18:00, у першому турі виборів президента України перемагає шоумен Володимир Зеленський із результатом у 30,4%. Петро Порошенко посів другу сходинку з показником 17,8%. Юлія Тимошенко стала третьою - 14,2%.

У результатах екзит-полу на замовлення ТСН станом на 18:00, Зеленський отримав 30,1% голосів виборців, на другому місці -  Порошенко із результатом у 18,5%. Третю позицію обійняла Тимошенко - 14%.

Фото: ТСН.ua

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація