Незаможні "донори" партії Тимошенко пов'язані з "газовою справою" Онищенка – Bihus.info

Незаможні "донори" партії Тимошенко пов'язані з "газовою справою" Онищенка – Bihus.info

Фото: "Батьківщина"

На них зареєстровані компанії, які фігурують у справі.

Деякі незаможні жителі регіонів, від імені яких здійснювалися мільйонні внески на рахунки ВО "Батьківщина" перед виборчою кампанією кандидата Юлії Тимошенко, пов'язані з "газовою справою" нардепа-втікача Олександра Онищенка.

Про це йдеться у розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

За даними журналістів, касирка супермаркету у передмісті Києва Наталія Зубар, яка за рік нібито перерахувала партії майже 1.5 мільйони гривень, виявилася бенефіціаром двох київських фірм зі статутними капіталами по 50 мільйонів гривень в кожній.

Одна з них - ТОВ “Страхова компанія “Надійна” - вивела журналістів на Олександра Канцелярука. За даними слідства, він один з реалізаторів так званої “газової справи” Олександра Онищенка. Проти Канцелярука порушено кримінальну справу за оборудки з газом.

Також серед "донорів" партії Тимошенко журналісти знайшли Михайла Вермана. У 2018-му він нібито перерахував політсилі понад мільйон гривень. Верман був зареєстрованим як власник компанії “Арт-Ельм”, яка також фігурує в “газовій справі”. Ця фірма припинила своє існування, але остання адреса її реєстрації співпадає з адресою прописки компаній Канцелярука.

Юлія Тимошенко і Олександр Онищенко в коментарях журналістам спростували інформацію про співпрацю.

Юлія Тимошенко побувала на допиті у МВС

Юлія Тимошенко побувала на допиті у МВС

Нагадаємо, у сюжеті програми "Наші гроші", який вийшов 28 лютого, йдеться, що на рахунки партії "Батьківщина" у 2018 році були переведені великі суми сумнівного походження. У першому та другому кварталах минулого року фізичні особи та фірми перерахували близько 23 млн грн, а у третьому та четвертому - понад 130 млн грн. У цей період розпочалась надактивна агітаційна робота Тимошенко як кандидата в президенти.

Як зазначається, мешканці невеликих населених пунктів перераховували "Батьківщині" неодноразово до 149 тис. грн. Такі обмеження в платежах - це межа, за якою розпочинається фінансова перевірка. 

Кандидат у президенти України Юлія Тимошенко заявила, що партія перевірила факти з цього журналістського розслідування щодо. За її словами, підприємці "змушені" були переводити пожертви через своїх родичів, бо боялися "репресій" з боку влади. 

Кандидат у президенти запевняє, що у партії відкриті всі її доходи та видатки, а за фактами, які наводяться у журналістському розслідуванні, "Батьківщина" отримала заключення Національної агенції із запобігання корупції. У ньому зазначається, що жодних порушень у фінансуванні партії немає, сказала Тимошенко. 

НАБУ готове передати до суду кримінальне провадження стосовно Онищенка

НАБУ готове передати до суду кримінальне провадження стосовно Онищенка

Нагадаємо, детективи НАБУ в грудні 2015 року розпочали досудове розслідування розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі завдано загальних збитків на суму близько 3 мільярдів гривень. Слідство встановило причетність до участі в скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, зокрема, організатор схеми - народний депутат Олександр Онищенко, перебувають у розшуку. Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, виїхав з України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація