"Ніхто не розуміє, чого хоче Путін". Сестра Сенцова про безнадію та спроби світу визволити політв’язня

"Ніхто не розуміє, чого хоче Путін". Сестра Сенцова про безнадію та спроби світу визволити політв’язня

Фото: Reuters

Однією з надій на звільнення Сенцова було помилування, але Путін не пішов цим шляхом.

Наразі ні в кого нема чіткого розуміння, яким чином можна звільнити українського політв’язня Олега Сенцова.

Про це заявила сестра бранця Кремля журналістка Наталія Каплан в інтерв’ю Медузі.

За її словами, вона говорила з багатьма політиками з різних країн та регулярно спілкується з першим віце-спікером Верховної Ради Іриною Геращенко.

"Сама я теж вже не уявляю, кого ще на цій планеті можна підключити до цієї теми. Що вже тільки ми не перепробували, що тільки не робили. Поки все це абсолютно безрезультатно", - каже Каплан.

Так, над звільненням Сенцова б’ється не тільки українська сторона, а й президент Франції Еммануель Макрон, і президент Туреччини Реджеп Ердоган, і німецька канцлерка Ангела Меркель, і Канада.

Сестра Сенцова пояснює, що вона не політик і не є частиною переговорного процесу, і на зустрічах з політиками не завжди і потрібна. "Мені хіба що сльозу видавлювати залишається", - із сумом зазначає Каплан.

Вона наголошує, що однією з надій на звільнення Сенцова було помилування. "Це був прекрасний шанс для Путіна показати себе добреньким. Але він не пішов цим шляхом і зробив вигляд, що для розгляду процедури про помилування потрібне прохання від самого ув'язненого, що, звичайно ж, марення. Дуже багато виходили без особистого прохання", - зазначає сестра політв’язня.

Каплан пояснює, що проблема в тому, що ніхто не розуміє, чого хоче Путін. "Йому пропонували і людей, [для обміну на Сенцова – ред.] але люди йому нецікаві. Поки все сумно", - робить невтішні підсумки Каплан.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

Сенцов відмовився просити Путіна помилування. За даними його адвоката, у нього дуже низький пульс, анемія та проблеми із серцем, але від голодування відмовлятися він не збирається. 

У Москві затримали двох активістів, які стояли з портретами Сенцова та Балуха

У Москві затримали двох активістів, які стояли з портретами Сенцова та Балуха

Повʼязані теми:

Наступна публікація