Німецька прокуратура провалила справу Курченка - Deutsche Welle

Німецька прокуратура провалила справу Курченка - Deutsche Welle

Фото: УНІАН

Щоб довести відмивання коштів, треба встановити їх незаконне походження.

Німецькі слідчі провалили справу про ймовірне відмивання грошей Сергієм Курченком та Олексієм Азаровим. Бенефіціарів офшорних компаній, через які виводилися гроші до Німеччини, за два роки так і не встановили, - пише Deutsche Welle.

Після зміни влади Генпрокуратура відкрила низку кримінальних справ, звинувативши Курченка у мільярдних махінаціях, зокрема, у торгівлі зрідженим газом. У складних фінансових операціях компаній групи СЄПЕК Сергія Курченка були задіяні десятки офшорних компаній. Через підставні фірми її гроші опинилися і в Німеччині. Наприкінці 2012 року "младоолігарх", як охрестили бізнесмена українські ЗМІ, купив мережу з понад ста газових автозаправок Sparschwein Gas. Партнером Курченка виступив син тогочасного прем'єр-міністра Миколи Азарова Олексій.

Наприкінці 2013 року, за заявою громадянина України, прокуратура міста Ґера відкрила кримінальну справу за підозрою у відмиванні коштів. Невдовзі, після зміни влади в Україні, з'явилися шанси на успішне розслідування спільно з українською прокуратурою. Адже, щоб довести відмивання коштів, треба встановити їх незаконне походження. І дійсно: вже за лічені місяці після втечі Януковича і його оточення до Росії Генпрокуратура України заявила про викриття незаконних "схем" збагачення через фірми Курченка. Як встановили слідчі, компанії з групи СЄПЕК купували у великих обсягах за пільговою ціною зріджений газ для населення, а продавали його підприємствам за ринковою ціною. Серед численних "схем" називають і "обірваний транзит", коли паливо завозилося з Росії під виглядом транзиту до третіх країн, але осідало в Україні і продавалося без сплати мит і податкових зборів.

Однак після двох років слідства можна констатувати провал зусиль німецької прокуратури у справі про відмивання коштів. Ба більше: німецькій прокуратурі за понад два роки не вдалося навіть встановити, кому ж насправді належать заправки, куплені 2012 року нідерландським трастом. Антикорупційні громадські активісти Німеччини заявляють про розчарування роботою німецької прокуратури. Натомість Каспар фон Гауеншильд з Transparency International припускає, що прокуратура просто не вважає справу Курченка і Азарова пріоритетною.

Зараз Курченка оголошено в міжнародний розшук, і правоохоронні органи вживають заходів з його затримання. Пізніше Господарський суд Києва через півтора року зняв арешт з грошових коштів та майна компанії СЄПЕК, підконтрольної скандально відомому бізнесмену Сергію Курченку.

Згідно з постановою, компанії "Інтертрансгруп", за ініціативою якої влітку 2014 року суд заарештував усе майно компанії Курченка, у вересні 2015 року було відмовлено в продовженні арешту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація