Жодної федералізації та нових кордонів: Зеленський окреслив свої "червоні лінії" після переговорів із Путіним

Жодної федералізації та нових кордонів: Зеленський окреслив свої "червоні лінії" після переговорів із Путіним

Фото: Офіс президента України

Глава держави наголосив, що обирати вектор розвитку України може тільки її народ.

Україна є єдиною державою, включно з тимчасово окупованими областями Донбасу та Кримом. Про це за підсумками зустрічі в "нормандському форматі" 9 грудня у Парижі заявив президент Володимир Зеленський.

"Я хочу окреслити низку принципів, яких я ніколи не порушу як президент України, бо з цим ніколи не погодиться український народ", – заявив він після завершення переговорів. "Перше – це неможливість федералізації. Україна – унітарна держава. Це незмінна стаття Конституції України та непорушний принцип існування держави", – наголосив він.

Другим пунктом Зеленський назвав виключення будь-якого впливу на вектор розвитку країни. "Україна – незалежна, самостійна, демократична держава, вектор розвитку якої завжди обиратиме виключно народ України", – акцентував президент.

Також він згадав про територіальну цілісність та непорушність українських кордонів. "Третє – неможливість компромісів з урегулювання ситуації на сході України через поступки територією в межах міжнародно визнаних кордонів. Для кожного українця і Донбас, і Крим – це Україна", - зазначив глава держави.

При цьому Зеленський висловив думку про те, що українці мають право не довіряти словам політиків, тому переконати їх у дієвості досягнутих домовленостей може тільки їхнє виконання. "Маємо чітке розуміння, що лише конкретні дії будуть підтвердженням готовності всіх до забезпечення миру. Ми зі свого боку готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом", – наголосив президент.

Брифінг Зеленського за підсумками "нормандського саміту"

Брифінг Зеленського за підсумками "нормандського саміту"

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контоль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.  

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація