Зеленський назвав головну перемогу саміту в Парижі: обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх

Зеленський назвав головну перемогу саміту в Парижі: обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх

Фото: Пресслужба Кремля

Президент України зізнався, що така домовленість була головною метою його поїздки.

Країни-учасниці "нормандського формату" домовилися про можливість обміну полоненими між Україною та контрольованими РФ бандформуваннями в ОРДЛО до завершення цього року. Про це на підсумковій пресконференції в Парижі заявив президент України Володимир Зеленський.

"Країни-учасниці сприяють взаємному звільненню утримуваних осіб до 31 грудня 2019 року за принципом всіх на всіх", - повідомив він. І додав, що також досягнуто згоди щодо низки супровідних питань. "Було погоджено необхідність верифікувати повні списки та надати повний та безумовний доступ представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста до всіх отримуваних осіб", - наголосив український лідер.

"Для мене найголовніше – це людське життя. Для мене найголовніша перемога, я з цим їхав – ми домовилися про обмін всіх на всіх. Він записаний у Мінську, але ми зараз домовилися про терміни, і я вірю в те, що це буде витримано і в нас буде обмін. Спочатку було запропоновано до 24 грудня, а потім вирішили не ризикувати – і до кінця цього року. Дуже хочеться, щоби наші люди повернулися додому і новорічні свята зустріли зі своїми сім’ями", - додав Зеленський.

І пояснив, чим теперішні домовленості унікальні в контексті попередніх спроб добитися такого обміну. "Завжди обмін полонених – це розмова відбувалася в Мінську в рамках тристоронньої контактної групи. І не завжди це виконувалося. Мені здається, що зараз питання піднялося на вищий рівень і дуже швидко з обох боків вирішиться", - заявив український президент.

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовили віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Раніше Володимир Зеленський назвав основні три питання, які будуть обговорюватися на саміті – звільнення полонених за принципом "всіх на всіх", розведення військ по всій лінії фронту, а також умови проведення місцевих виборів на окупованих територіях.

ТСН.ua розповідає деталі кожного із цих пунктів та чого очікувати від переговорів нормандської четвірки щодо Донбасу.

Настрій робочий і спокійний: у Парижі Зеленський і Путін розпочали розмову віч-на-віч

Настрій робочий і спокійний: у Парижі Зеленський і Путін розпочали розмову віч-на-віч
Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація