Нова війна на Близькому Сході: чому конфлікт "Талібану" і Ірану вигідний Україні

Нова війна на Близькому Сході: чому конфлікт "Талібану" і Ірану вигідний Україні

Між бойовиками "Талібану" та Іраном стався збройний конфлікт. Фото: з відкритих джерел.

Таліби знову спровокували конфлікт на кордоні з Іраном.

У суботу, 27 травня, на кордоні Ірану та Афганістану сталася стрілянина, внаслідок якої загинули і були поранені військовослужбовці. Між бойовиками "Талібану" та Іраном стався збройний конфлікт на тлі суперечки щодо прав на водні ресурси. 

Про це пише AP. 

Іранське державне інформаційне агентство IRNA повідомило, що прикордонний перехід Мілак з Афганістаном, який є основним торговельним маршрутом, був закритий до подальших повідомлень через перестрілку.

На відео, опублікованих у Мережі, видно, як іранські війська стріляють з міномета, а також як таліби стріляють з кулеметів американського виробництва по іранській прикордонній заставі. Інші бійці "Талібану" пересувалися на бронетехніці, ймовірно, залишеній силами НАТО. 

Один з лідерів "Талібану" Абдулхамід Хорасані у відеозверненні попередив, що угруповання буде воювати проти іранців "з більшою пристрастю", ніж проти сил США.

"Ми скоро завоюємо Іран, якщо лідери Талібану дадуть зелене світло джихаду", – сказав він.

Чому загострився конфлікт між "Талібаном" та Іраном 

Сутичка сталася після того, як президент Ірану Ібрагім Раїсі на початку травня попередив талібів не порушувати права Ірану на воду в річці Гільменд. Іран звинувачує "Талібан" у порушенні договору 1973 року, що ті нібито обмежили потік води з річки Гільменд до іранських східних районів. Таліби відкинули ці звинувачення та відкрили вогонь по контрольно-пропускному пункту Сасолі.

Гільменд протікає від афганських гір до іранської провінції Сістан, де впадає в озеро, яке регулярно висихає. Зараз провінція Сістан переживає посуху, і Іран звинувачує талібів у будівництві нових гребель на річці та перенаправленні води.

Талібан захопив Афганістан у серпні 2021 року, коли війська США і НАТО покинули країну після 20 років війни. Хоча Іран прямо не визнає уряд Талібану, він підтримує відносини з новими правителями Афганістану. Виконувач обов'язків міністра закордонних справ Талібану Амір Хан Муттакі 27 травня зустрівся з іранським послом в Афганістані, щоб обговорити права на воду в річці Гільменд. Агентство IRNA підтвердило факт зустрічі, заявивши, що "питання між двома країнами будуть краще вирішуватися шляхом діалогу".

Як конфлікт "Талібану" та Ірану вигідний Україні

2015 року Росія розпочала непряму підтримку бойовиків "Талібану", метою якої було – витіснення США з регіону.

Про це пише військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

Вже 2016 року Росія розгорнула масштабну фінансову та військову підтримку талібів, відправляючи їм зброю через Таджикистан. Зокрема, для цього використовувалися спільні навчання Таджикистану та Росії.

Після проведення військових навчань, російські підрозділи поблизу афганського кордону просто залишали боєприпаси, зброю і навіть техніку, які після безперешкодно забирали таліби. У такий спосіб Росія забезпечувала талібів зброєю протягом кількох років. 

Далі Кремль розгорнув кампанію з легітимізації терористичного угруповання "Талібан" як політичної сили.

Бойовики терористичної організації "Талібан" навіть взяли під охорону російське посольство в Кабулі 2021 року.

Однак вже 22 вересня 2021 року в російському Єкатеринбурзі затримують перших прихильників "Талібану", які готували серію терактів на території РФ, а на кордоні Таджикистану і не тільки, почалися провокації з боку "Талібану".

На думку Коваленка, саме залучення Ірану в несподіваний конфлікт і навіть війну проти такого супротивника, як Талібан, може серйозно відвернути Тегеран від його військової співпраці з Росією (Іран постачає Росії дрони для ударів по Україні - ред).

"Ось уже понад пів року ми дискутуємо про відплату Ірану, за його підтримку Росії та, по суті, участь у вбивстві українців. І, який би це не мало дивний вигляд, але "допомога" у питанні відплати прийшла звідти, звідки ніхто не чекав. Зрозуміло, поки що рано говорити про перспективи, але все ж таки, ця історія черговий доказ того, що в Росії не навчаються навіть на власних помилках. Відсутність професійної школи аналізу та стратегії призводить до того, що заради миттєвих перемог, Росія, традиційно, програє на глобальній арені", - резюмував експерт.

Нагадаємо, у Зеленського назвали конкретні умови для переговорів з Росією.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація