Нові бази і ППО на кожному мисі. Reuters написав про нарощування сил РФ у Криму

Журналіст нарахував на півострові принаймні 18 військових об'єктів.

Росія нарощує мілітаризацію окупованого Криму, будуючи на півострові нові військові бази і розміщуючи системи ППО.

Про це йдеться в розслідуванні Reuters.

Кореспондент агентства тиждень їздив по півострову і тільки за цей час нарахував 18 військових об'єктів, включаючи військово-морські бази, радіолокаційні станції та аеродроми. Деякі з них були абсолютно новими, інші - відновленими старими об'єктами або такими, що перебувають у процесі відновлення.

В дію вводяться ракетні бункери, розташовані у зелених пагорбах ПБК. Після окупації півострова Росією в лісах навколо цих об'єктів з'явилися знаки, що попереджають, що це "заборонна зона міністерства оборони Росії".

Місцевий житель розповів журналісту, що раніше працював на військовій базі. Тепер об'єкти знову зайняли військові РФ і блокували дороги, що ведуть до них. Він також повідомив, що тут розташована діюча військова база з протикорабельним ракетним косплексом. 

У розслідуванні йдеться, що частина програми розширення військової присутності РФ ймовірно полягає в спробі відтворити мережу радіолокаційних станцій на скелястих вершинах пагорбів Криму. Завдяки цим станціям можна спостерігати за Чорним морем, а також сусідніми країнами-членами НАТО - Туреччиною, Болгарією та Румунією.

Одна з таких станцій з чотирма камерами розташована на схилі гори неподалік від прибережного кримського міста Феодосія. Об'єкт був побудований в часи СРСР і покинутий українськими силовиками. Тепер його зайняли військові РФ. У липні, коли на півострові був корреспондент Reuters радарів стояли дві зелених російських військових вантажівки з високими антенами.

Військовий об'єкт РФ у Феодосії / Фото: Reuters

"Військовий об'єкт тут, система ППО і ракети. Тут ППО на кожному мисі", - сказав місцевий житель, який мешкає неподалік об'єкта. 

Ще одна радіолокаційна станція під назвою "Дніпро" розташована в околицях Севастополя. Об'єкт часів СРСР не працював довгі роки, але репортер бачив десятки військових в російській військовій формі всередині і по периметру бази.

За його словами, за трьома лініями огорожі знаходяться дві споруди, які збігаються з архівними фото, на яких зображена система "Дніпро". На даху будівлі поблизу споруд майорить прапор РФ.

Вартовий повідомив, що розташований неподалік маяк, який раніше був туристичною визначною пам'яткою, тепер - частина військової бази і закритий для відвідувань.

На питання щодо радіолокаційних станціях в Міноборони РФ не відповіли.

Військові сили РФ нарощує і в селищі Перевальному біля підніжжя гори неподалік від Сімферополя. Тут Росія перетворює покинутий український військовий об'єкт у дві нові бази. На території однієї з них в серпні 2016 стояли ангар для зберігання техніки. Неподалік розташовувалася будмайданчик, який перетвориться на другу базу.

Військова база РФ у Перевальному / Фото: Reuters

Згідно з документами Міноборони РФ, опублікованих на сайті держзакупівель РФ, бази призначені для берегової охорони і артилерійських частин.

У проекті вказані включення спальних приміщень для більш ніж тисячі військовослужбовців, житлові будинки з більш ніж 300 квартирами, склад боєприпасів, ангари для більш ніж 500 військових машин, артилерійський полігон і столові. На питання про бази в Перевальному в Міноборони РФ також не відповіли.

Об'єкти, які до окупації РФ орендувала у України навколо Севастополя, тепер розширюються. В одній з бухт в околицях міста, згідно документів про державні закупівлі, російські військові будують центр підготовки водолазів. Тут будуть причал і злітно-посадкова смуга. На питання про цю базу російські силовики також не відповіли.

РФ нарощує і повітряний потенціал. Так, колишній цивільний аеропорт Бельбек перетворився на військову авіабазу. Будівля терміналу закрита, а вхід на базу охороняють російські морські піхотинці, зазначає агентство.

Журналіст бачив на льотному полі важкий військово-транспортний літак Іл-76 з емблемою російських ВКС.

На аеродромі в Новофедорівці кореспондент бачив кілька винищувачів Су-30 і фронтових бомбардувальників Су-24. На аеродромі в Джанкої в 40 кілометрах від кордону між територіальної Україною та окупованим півостровом, весь день приїжджали і від'їжджали російські військові в синій формі. На льотному полі стояло сім ударних вертольотів Мі-24.

"Тут було всього два літака, коли Україна була. Подивіться - ви побачите набагато більше зараз", - сказав репортерові солдат на КПП.

На запитання журналістів про авіабази у Криму в Міноборони РФ також не відповіли. "Самопроголошена влада" Криму також не прокоментувала ситуацію з нарощуванням військових сил РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація