Новий Нюрберг: прокуратура Криму ініціюватиме судовий процес проти влади окупантів на півострові

Новий Нюрберг: прокуратура Криму ініціюватиме судовий процес проти влади окупантів на півострові

Фото: УНІАН

20 листопада 1945 року в Міжнародному військовому трибуналі в Нюрнберзі розпочався судовий процес над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини.

На  території окупованого Криму зафіксовані факти жорстокого придушення опору громадян проти окупації півострова, незаконні затримання та обшуки, примусове переселення корінного населення, витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя, перешкоджання проведенню релігійних обрядів та інші порушення прав людини.

Про це повідомляє прокуратура Криму. 

За словами прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова, на початку поточного року ним перед працівниками прокуратури було поставлено завдання – формування доказової бази для розгляду фактів, пов'язаних з воєнними злочинами, а саме злочинами проти людяності, геноциду, які вчиняються окупантами на території півострова Крим, в Міжнародному кримінальному суді.

Окупанти у Криму посадили аналітика експертного центру через підозри у шпигунстві

Окупанти у Криму посадили аналітика експертного центру через підозри у шпигунстві

"Наша мета: ініціювати міжнародний судовий процес проти окупаційної влади за прикладом Нюрнберзького процесу. До відповідальності повинні бути притягнуті не лише виконавці, а й ті, хто віддавав злочинні накази", - констатує прокурор.

Він зазначає, що нині спільно з неурядовими правозахисними громадськими організаціями підготовлено перше інформаційне повідомлення, яке невдовзі буде скеровано до Міжнародного кримінального суду. На завершальній стадії  знаходиться і ще одне.

"Тобто, можу відверто запевнити, що ми впевнено крокуємо до початку розслідування у Гаазі злочинів, що вчиняються в Криму, та сподіваюся на міжнародний судовий процес, подібний Нюрнберзького процесу", - сказав Гюндуз Мамедов. 

Нагадаємо, що 20 листопада 1945 року в Міжнародному військовому трибуналі в Нюрнберзі розпочався судовий процес над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини. Головні воєнні злочинці – політики, військові, ідеологи нацизму були засудженні за злочини проти миру, проти людяності, воєнні злочини.

Згідно з постановою Верховної Ради України від 04.02.2015 №145-VIII "Про Заяву Верховної Ради України "Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян", Генеральну прокуратуру України визначено одним із суб’єктів зібрання необхідної доказової бази для звернення до Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, що кілька тижнів тому кримські татари повідомили про нову хвилю обшуків співробітниками російських спецслужб.

Повʼязані теми:

Наступна публікація