Новообрана глава Конституційного суду була серед тих, хто дав Януковичу "царські" повноваження

Новообрана глава Конституційного суду була серед тих, хто дав Януковичу "царські" повноваження

Фото: УНІАН

На посаду судді Шапталу призначили за часів Януковича.

Колишній голова Конституційного суду Станіслав  Шевчук обіцяє оскаржити рішення колег про своє звільнення з посади судді та голови суду. Називає це антиконституційним переворотом. Наталю Шапталу, яку обрали головою Конституційного суду, призначав тодішній президент Віктор Янукович. Вона була серед тих, хто дав йому "царські" повноваження, йдеться у ТСН.19:30.

Бунт проти голови визрівав у Конституційному суді кілька місяців. У березні троє суддів розіслали колегам листа, де на 30 сторінках аргументували, чому Станіслав Шевчук має піти геть. Йому закидали махрову корупцію, політичну заангажованість, спроби тиску та навіть прогули. Сам Шевчук тоді казав, що автори листа - пліткарі, і все спростовував. Утім, сумнівна слава про дії очільника Конституційного Суду розлетілася далеко за межі установи.

Відновлення Шевчука на посаді може поставити під сумнів легітимність інавгурації Зеленського - депутати

Відновлення Шевчука на посаді може поставити під сумнів легітимність інавгурації Зеленського - депутати

"Конституційний суд під керівництвом Шевчука перетворився на господарський суд: ви - підприємець не дуже чесний, пишете конституційну скаргу на державу чи на свого конкурента, суд за гроші цю скаргу приймає і визнає неконституційними дії вашого конкурента чи держави. Такий вид корупції дуже розквітнув в останній рік", - каже нардеп Єгор Соболєв.

Шевчук також став героєм  розслідування Бігус-інфо, яке підтвердило частину закидів із суддівського листа. Зокрема, журналісти виявили, що на кадрову політику голови суду аж занадто впливав його рідний брат. Шевчука також вважають ініціатором похорону статті кримінального кодексу про незаконне збагачення посадовців, хоча рішення й ухвалили більшістю. 

"Судді КС бачили його як посередника між різними корупціонерами, яким пропонувалось просто купувати рішення через брата. Від Шевчука приходили люди до фігурантів цих проваджень про незаконне збагачення і їм пропонували, мовляв, ви заплатіть, а ми скоро скасуємо це незаконне збагачення", - додає Соболєв.

Усі ці звинувачення Шевчук заперечує: "Все фейки, жодних фактів нема. Жодних доказів нема. Ми прийняли рішення про неконституційність незаконного збагачення, я теж дуже здивований був, що рішення приймається колективно, як мінімум десятьма голосами суддів, а я виявляється відповідальний за це рішення. І мене персонально починають інформаційно знищувати".

У Конституційному суді створили комісію, яка таки виявила в діях Шевчука порушення суддівської етики. На цій підставі проголосували за його звільнення. Він назвав це антиконституційним заколотом і заявив, що свою відставку оскаржить у суді. Щоб не зірвати інавгурацію новообраного президента, судді негайно обрали собі нову голову - Наталю Шапталу. Саме вона має привести до присяги Володимира Зеленського. Проте, якщо Шевчук зможе домогтися поновлення на посаді через суд, повноваження Шаптали, а отже й законність інавгурації, виявляться під питанням.

"Якщо пан Шевчук піде до суду, то він поставить під сумнів легітимність приведення до присяги новообраного президента. Навіть якщо й були підстави у Шевчука оскаржувати, я би навіть не з юридичної, а з політичної точки зору радив би йому цього не робити. Тому що виглядає достатньо дивно, коли голова КС приводить до присяги новообраного президента, а повноваження цього голови оскаржуються в суді", - каже Сергій Власенко з "Батьківщини".

Наталя Шаптала, яку обрали головою, теж має плями на репутації. Суддю з Донецька призначав Янукович, та вона була серед тих, хто дав йому царські повноваження. Як не дивно, справа про узурпацію влади так і залишилася нерозслідуваною.

"Дуже дивна ситуація. Пан Лавринович ходить з кримінальною справою за те, що він підписав рішення КС і виконав. А судді КС, які прийняли це очевидно незаконне рішення, не мають жодної кримінальної справи. Зрозуміло, що це рішення прийняте тому, що в неї повноваження закінчуються через декілька місяців. Щоб уникнути маніпуляцій", - пояснив Леонід Ємець із "Народного фронту".

Ще один жарт долі: саме Шаптала веде справу про люстрацію. Скасування цього закону нібито протискав Шевчук, однак  депутати, які його писали, кажуть, загроза існує й досі. Крім того, конституційні судді можуть визнати незаконним електронне декларування посадовців та суттєво урізати повноваження антикорупційного бюро.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва.

Повʼязані теми:

Наступна публікація