Обкатайте технологію на жартах. Ініціативу Зеленського про стандарти новин знищили у Facebook

Обкатайте технологію на жартах. Ініціативу Зеленського про стандарти новин знищили у Facebook

Фото: Associated Press

Спільнота журналістів і громадських діячів обурена указом глави держави.

Український уряд отримав завдання розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкту щодо врегулювання діяльності засобів масової інформації. У проєкті закону мають бути передбачені "положення щодо вимог та стандартів новин".

Також Кабмін мусить випрацювати механізми "запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації" та її спростування. Документ має заборонити "фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні". Пропонується також посилити відповідальність за порушення законодавства про інформацію. Дедлайн - 31 грудня цього року. 

Глава Міністерства культури, молоді та спорту Володимир Бородянський повідомив, що наявність в указі слів про встановлення "вимог та стандартів новин" є "термінологічним непорозумінням, яке виникало через помилкове застосування терміну "стандарти новин" у документах відомства". Він переконує, що у країнах зі сталими демократіями, де існує журналістське самоврядування та саморегулювання/співрегулювання медіа, питання стандартів вирішені кодексами професійної етики та стандартами, за неухильним дотриманням яких слідкує професійна спільнота.

Утім, соцмережі, зокрема журналісти, обурені ініціативою глави держави.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація