Обшуки ДБР у справі "сенсорної кнопки". Стало відомо, хто покликав правоохоронців до Ради

Обшуки ДБР у справі "сенсорної кнопки". Стало відомо, хто покликав правоохоронців до Ради

Фото: Getty Images

Сенсорна кнопка нібито могла паралізувати роботу парламенту

Заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Слишинський розповів, що сенсорна кнопка для голосування нардепів у Верховній Раді не відповідає трьом статтям регламенту і він покликав працівників ДБР до парламенту.

Про це Слишинський розповів 27 серпня під час брифінгу.

За його словами, сенсорну кнопку встановили у 2008 році і вона має термін гарантії 10 років, тобто у 2018 році гарантія закінчилася. Заступник керівника апарату зазначаив, що за результами тестування ще у 2013 році, було встановлено, що кнопка не гарантує безперебійної роботи і персонального голосування. Слишинський розповів, що відмовився запускати систему, після чого спікер Андрій Парубій та в.о. глави апарату Петро Боднар спробували зробити це самостійно.

"На мене чинився тиск, щоб я здійснив запуск сенсорної кнопки... Але я повідомив у ДБР про те, що запуск цієї кнопки може привести до паралізації голосування у парламенті. Після чого на абсолютно законних підставах були допущені представники ДБР і СБУ для проведення перевірки... Після передачі мною інформації о 23:00 мене сьогодні відсторонили від виконання обов'язків", - підкреслив він.

Посадовець покликав правоохоронців 22 серпня, коли був на допиті в ДБР.  Він заявив, що повідомив працівникам ДБР про те, що відбуваються "дії, спрямовані на вчинення злочину".

"Вони приходили брати від мене пояснення.  Їм необхідно було провести слідчі дії і я, як посадова особа, дав добро на проведення зазначення слідчих дій… Вони підійшли попросили, я на законних підставах їх допустив і написав з цього приводу письмову заяву про те, що я надаю згоду, щоб вони зайшли і оглянули все", – додав Слишинський

Державне бюро розслідувань вже опечатало центр управління системою голосування у Верховній раді та просить Апарат Ради забезпечити цілодобову охорону приміщення і зробити неможливим доступ будь-яких осіб до центру управління.

Нагадаємо, що 27 серпня голова Верховної Ради 8-го скликання, новообраний нардеп від "Європейської солідарності" Андрій Парубій заявив про блокування силовими структурами тестування сенсорної кнопки у Раді перед запуском оновленої системи голосування.

За словами нардепа, Службою безпеки України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 363 Кримінального кодексу України за фактом порушення службовими особами Апарату Верховної Ради України правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України.

29 серпня новообрані депутати розпочнуть свою роботу у Верховній Раді

29 серпня новообрані депутати розпочнуть свою роботу у Верховній Раді

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація