Очільник СБУ Баканов попри антикорупційне законодавство є керівником іспанської фірми – "Схеми"

Очільник СБУ Баканов попри антикорупційне законодавство є керівником іспанської фірми – "Схеми"

Фото: УНІАН

Це є прямим порушенням українських законів.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов обіймає керівну посаду в іспанській фірмі Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada. Це є прямим порушенням закону, адже антикорупційне законодавство України забороняє держслужбовцям входити до керівних органів приватних компаній.

Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

Зазначається, що іспанська компанія зареєстрована у місті Жирона. Від 2015 року Баканов посідає там посаду administrador único, тобто одноосібний адміністратор. Він є уповноваженою особою на всі дії від імені цієї фірми.

Засновником же компанії є кіпрська компанія Davegra LTD, власником якої є автор "Студії Квартал-95" Андрій Яковлєв. Статутний капітал фірми – 3000 євро, а займається вона будівництвом нерухомості та операціями із нею.

В органах Іспанії підтвердили, що компанія наразі не є ліквідованою, а отже діє. Водночас дізнатися про те, чи провадить вона якусь діяльність, наразі не вдалося. Посада, яка вказана у Баканова, означає що він має право ухвалювати усі рішення, а на нього покладені обов’язки та права щодо діяльності компанії.

"Широковідомий факт, що задовго до призначення на посаду голови СБУ Іван Баканов успішно займався бізнесом. Зокрема, й за кордоном. Однак наголошуємо, що, дотримуючись вимог закону, він не займається комерційною діяльністю з моменту призначення на державну посаду. Компанія "NUEVA TIERRA VERDE SOCIEDAD LIMITADA" офіційно призупинила свою діяльність у 2019 році, що відображено у відповідному реєстрі юридичних осіб", – прокоментували це у пресслужбі СБУ.

Нагадаємо, 20 травня президент Володимир Зеленський прокоментував розсекречення декларацій працівників СБУ і, зокрема, очільника служби Івана Баканова. Президент висловив думку, що в Баканова немає бізнесу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація