Олланд у мемуарах розповів, як Путін і Порошенко кричали один на одного в Мінську

Олланд у мемуарах розповів, як Путін і Порошенко кричали один на одного в Мінську

Фото: Reuters

Книжка вже стала однією з найпопулярніших у Франції.

Екс-президент Франції Франсуа Олланд видав друком свої мемуари під назвою "Уроки влади". Книжка вмить стала однією з найпопулярніших – протягом цього тижня французи придбали вже понад 110 тисяч примірників.

Як повідомляє Тиждень, у книзі зокрема вміщено спогади Олланда про переговори в Білорусі у лютому 2015 року, коли лідери Франції та Німеччини намагалися зупинити загострення ситуації на Донбасі, де саме відбувалися бої за Дебальцеве. "Наміри Путіна були цілком очевидними. Він хотів зберегти свій вплив на російськомовні регіони та максимально послабити проєвропейську владу в Києві", - пише тодішній французький лідер.

Франсуа Олланд заявив про важливість проведення виборів на Донбасі

Франсуа Олланд заявив про важливість проведення виборів на Донбасі

За його словами, росіяни всіляко затягували перемовини. "Я швидко зрозумів, що Путін хоче виграти час і відтермінувати припинення вогню на якомога пізніший час, щоб дати змогу сепаратистам оточити українську армію та завоювати додаткові позиції. Разом із Анґелою Меркель ми пропонуємо відновити переговори у вужчому форматі, відмовитися від вечері та якнайшвидше взятися до роботи", - пояснив Олланд. Він помітив, що канцлерка Німеччини не боїться Путіна, бо давно його знає вміє з ним говорити. Натомість Путін не припиняв спроб настрашити Меркель, "змішуючи погрози, компліменти та спогади".

"Порошенко з Путіним постійно підвищували голос один на одного. Російський президент так рознервувався, що став погрожувати остаточно розчавити військо свого візаві. Це виказало, що російські війська на Сході України є. Путін спохопився та взяв себе в руки", - пригадує Олланд. "Порошенко невідступно боронив суверенітет своєї країни, тоді як Путін домагався автономії для повсталих регіонів і хотів відтягти припинення вогню ще на три тижні. Він був настільки негнучким, що заперечував свій прямий зв’язок із ватажками сепаратистів, казав, ніби не може за них вирішувати, вимагав, щоб із ними проконсультувалися", - пише політик у спогадах.

Олланд розповів, що переговори були дуже складними. "О сьомій ранку після безсонної ночі Путін і далі чіплявся за те, щоб перенести припинення вогню на пізніше. Щоб домогтися результату, ми аргументували антиросійськими санкціями, що вже проголошені. Він вдавав, ніби не розуміє або не чує, про що ми. Врешті узгодили, що припинення вогню настане через чотири дні, затим — відведення важкої зброї та обмін полоненими. Автономію провінцій відхилено. Аж раптом Путін заявив, що треба проконсультуватися з ватажками сепаратистів. Їхні емісари теж у Мінську. Де саме? У якомусь готелі чи в сусідньому з нами кабінеті? Принаймні ми їх так і не побачили", - розповів французький політик.

Олланд пригадує, що згодом Путін пішов нібито домовлятися з сепаратистами, однак насправді комфортно відпочивав у номері готелю, тоді як Меркель, Олланд та Порошенко задрімали в кріслах у кімнаті для переговорів. За дві години від сепаратистів нібито надійшла відмова. "Цього разу нам терпець урвався. Навіть не йдеться, щоб згодитися на поразку. Ми наполягаємо на негайному побаченні з російським президентом і дізнаємося, що, поки ми намагалися, як могли, поспати в переговірній залі, він влаштувався у великому кабінеті з ліжком. Він відпочив за ці дві години й мав свіжіший вигляд, ніж ми. Анґела Меркель крижаним тоном пообіцяла Путіну тривалу ізоляцію. Той завагався та все шукав, як виграти час. Його мета — максимально послабити Київ, сподіваючись згодом побачити при владі команду, поступливішу російським інтересам і віддаленішу від Євросоюзу. Найбільше він не хоче вступу України до НАТО та отримання нею зброї, яка могла б змінити баланс сил. Путін виходить подзвонити. Через кілька хвилин він повертається та повідомляє, що сепаратисти — ті самі, про яких він казав уранці, мовляв, їх не знає, згідні", - розповів Олланд.

Повʼязані теми:

Наступна публікація