Онищенко судиться з ГПУ та НАБУ через звинувачення у організації злочинної схеми

Онищенко судиться з ГПУ та НАБУ через звинувачення у організації злочинної схеми

Фото: УНІАН

Нардеп вимагає спростувати інформацію, озвучену Ситником та Холодницьким.

Народний депутат Олександр Онищенко подав позов до Печерського районного суду Києва проти ГПУ та НАБУ про захист честі і ділової репутації. І вимагає спростування інформації, озвученої головою Антикорупційного бюро Артемом Ситником та головним антикорупційним прокурором Назаром Холодницьким.

Зокрема Онищенка обурила фраза, озвучена на спільному брифінгу Ситника та Холодницького щодо розслідування корупційних схем "Укргазвидобування": "чинного народного депутата Олександра Онищенка, який за даними слідства, є організатором всієї цієї схеми і фактично цю схему він і активно просував, як в часи Януковича, так і після Революції Гідності". Про це йдеться у позовній заяві Онищенка, яку опублікувала "Українська правда":

Фото: Українська правда

Напередодні Онищенко особисто навідався до НАБУ, і назвав дії детективів репресіями.

Нагадаємо, що 15 червня детективами НАБУ та прокурорами САП в рамках розслідування корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого в рамках спільної діяльності з державним підприємством "Укргазвидобування", було здійснено 37 обшуків у Львові, Дніпрі та Києві. 

Фігуранти газової схеми завдали державі збитків на 3 млрд грн. З яких 1,6 млрд – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд грн – це несплачена сума ренти за користування надрами.

Чому справа Олександра Онищенка стала головною детективною історією тижня

Чому справа Олександра Онищенка стала головною детективною історією тижня

Одним з організаторів розкрадання державного газу називають народного депутата Олександра Онищенка. Статті, які інкримінуються нардепу, передбачають покарання від 7 до 12 років ув'язнення.

У результаті обшуків у справі щодо "схем Онищенка" затримали десять із 20-х фігурантів справи. Серед причетних є і посадові особи державного ПАТ "Укргазвидобування".

17 червня слідчий суддя обрав запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю звільнення під заставу в розмірі 200 млн грн керівнику підприємства, якого правоохоронці підозрюють у причетності до злочинної схеми при реалізації газу, видобутого при спільній діяльності з ПАТ "Укргазвидобування".

18 червня було заарештовано на два місяці екс-заступника глави правління НАК "Нафтогаз України" Олександра Кацубу з правом внесення застави в розмірі 450 млн грн.

Пізніше арештували ще кількох фігурнатів справи - Валерія Посного (сума застави 1 млн грн), Олега Рябошапку (сума застави 1,5 млн грн), Владислава Купріяненка (сума застави 20 млн грн), Лесю Железняк (сума застави 50 млн грн) і Микиту Іванова (сума застави 50 млн грн).

Як діяла "схема Онищенка" через яку підприємства "відмивали" мільярди, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація