ООН знаходить все більше доказів втручання Росії у конфлікт на сході України

ООН знаходить все більше доказів втручання Росії у конфлікт на сході України

В ООН кажуть, що довести участь російських військових у війні на Донбасі дуже важко. / Фото: Reuters

З Росії надходить усе більше бойовиків, які підтримують сепаратистів.

З'являється все більше доказів втручання російської влади у конфлікт в Східній Україні, але разом із тим цим доказам дуже важко надати юридичної ваги.

Про це заявили високопосадовці управління ООН з прав людини, передає Reuters.

"Ми говоримо про збільшення потоку бойовиків-добровольців і все більше доказів, що деякі російські військовослужбовці беруть участь в бойових діях", - сказав помічник Генерального секретаря ООН Іван Шимонович на прес-конференції в Женеві у понеділок.

В ООН нагадали, що 21 травня посадовці організації поговорили з затриманими на Луганщині росіянами Єгором Єрофеєвим та Олександром Александровим. Вони себе вважають військовополоненими, у той час коли російська влада називає їх колишніми військовими.

"Дуже важко довести, чи є вони військовослужбовцями чи ні. Саме тому в основному ми говоримо про "бойовиків з Російської Федерації", - сказав глава моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Армен Арутюнян.

Якщо буде доведено, що Москва бере участь у війні, це втягне країну у звинувачення в військових злочинах і можливі процеси в Міжнародному кримінальному суді. Але оголошувати Росію учасницею конфлікту чи ні, це прерогатива Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), який є зберігачем Женевських конвенцій, що встановлюють правила війни.

У липні минулого року Червоний Хрест оголосив війну на Донбасі громадянським "не-міжнародним" конфліктом. МКЧХ наразі не змінював статусу конфлікту.

Разом із тим в ООН наголошують, що місцеві жителі не надають підтримки бойовим діям на Донбасі.

"Наші співробітники, які працюють там, ще не зустрічалися з ситуацією, коли люди підтримують конфлікт", - сказав Арутюнян.

Нагадаємо, Управління ООН з прав людини оприлюднило нову доповідь з детальним описом серйозних порушень і зловживань правами людини, що продовжуються на сході України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація