Опозиція не хоче підтримувати "євроінтеграцію від ПР"

Опозиція не хоче підтримувати "євроінтеграцію від ПР"

ПР підготувала заяву на тему євроінтеграції / Фото: Голос России

Без допомоги опозиції ПР не зможе знайти голоси на підтримку заяви про європейський курс.

Фракція Партії регіонів у Верховній раді хоче домовитися з опозицією про підтримку спільної заяви про пріоритетність курсу євроінтеграції України. Проте опозиція сприйняла цю ініціативу без ентузіазму, зазначивши, що вважає її піаром автора проекту, колишнього віце-прем'єра Сергія Тігіпка. Між тим без допомоги опозиції ПР не зможе знайти голоси на підтримку документа, пише "Коммерсант-Украина".

У п'ятницю в ефірі одного з телеканалів Тігіпко виступив із заявою про підготовку співпраці з опозицією. "Я зареєстрував у Верховній раді проект постанови на підтримку євроінтеграції і підписання угоди про асоціацію з ЄС. У понеділок ми проведемо консультації з опозицією і, сподіваюся, створимо спільну заяву... Я вважаю, що парламент повинен дати сигнал європейцям про те, що європейський вектор залишається для нас головним",- заявив він.

У розпорядженні видання опинився текст заяви, ще не опублікованої на парламентському сайті. Тристорінковий документ не містить будь-яких жорстких вимог до органів влади, а передбачає лише низку загальних рекомендацій Кабміну (зокрема, про завершення підготовки угоди про асоціацію з ЄС до підписання і про її імплементацію), а також парламентським комітетам (про активізацію роботи з впровадження в Україні європейського законодавства).

В опозиції сприйняли ініціативу регіонала без ентузіазму, хоча і утрималися від категоричної відмови голосувати за неї.

"Ми, звичайно, теж вважаємо, що місце України - в родині європейських держав. Інша справа, що нам дуже важко ставитися позитивно до будь-якої ініціативи антиукраїнської більшості "регіоналів" і комуністів. До того ж євроінтеграційний курс України і без додаткових заяв вже закріплено законодавством",- заявив свободівець Юрій Сиротюк.

В УДАРі заявили, що євроінтеграція для них є пріоритетом, але полягає насамперед у внутрішніх змінах в Україні, а не в політичних заявах. "Давайте почнемо спочатку приймати закони, які спрямовані на євроінтеграцію і необхідні на цьому шляху",- заявила нардеп Ірина Геращенко. В "Батьківщині" в свою чергу вчора утрималися від коментарів.

Видання зазначає, що ПР поки не контролює в Раді 226 голосів, а їх партнери по більшості - КПу - публічно задекларували підтримку східного вектора інтеграції. Таким чином, затвердити нову заяву парламент зможе тільки у разі компромісу ПР з представниками меншості. Кілька одіозних пунктів заяви гарантують, що опозиція не проголосує за нього, зазначає "Комерсант".

Зокрема, документ передбачає, що ВР підтримає масштабний перегляд зобов'язань України перед СОТ, який був ініційований урядом і викликав нерозуміння найбільших членів цієї організації, в тому числі відкриту критику з боку ЄС. Так, у проекті заяви Ради пропонується доручити Кабміну "активізувати співпрацю з ЄС щодо поліпшення умов членства України у СОТ". Крім цього, опозиція, яка послідовно критикує новий КПК, напевно виступить проти пункту, в якому парламент просить у ЄС технічну допомогу (тобто фінансування), "спрямовану на ефективну імплементацію КПК".

Окремим приводом для скепсису опозиції може стати те, що автором проекту заяви став Сергій Тігіпко. "Сергій Леонідович ніколи не був завзятим євроінтегратором, він неодноразово робив заяви на підтримку Митного союзу. Тому мені здається, що дана ініціатива - це його спроба знайти себе в Партії регіонів після переформатування уряду",- заявила Геращенко. "Те, що ми бачимо,- це апаратні ігри ПР, а не підтримка євроінтеграції",- підтримав її Сиротюк.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація