Останні подихи Кабміну. Політологи розповіли, як зміниться уряд

Останні подихи Кабміну. Політологи розповіли, як зміниться уряд

Фото: УНІАН

Експерти пояснили, чому Яценюк так довго тримається у кріслі прем'єра.

Арсеній Яценюк та Наталія Яресько / Фото: УНІАН
В Україні знову заговорили про переформатування уряду. Поштовх до цих розмов дав прем'єр Арсеній Яценюк, заявивши про швидке звільнення кількох міністрів, чиїх відставок очікують вже давно - міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі та міністра енергетики Володимира Демчишина.

Загроза відставки висить і над самим прем'єром. Але Яценюк ще досі у кріслі. Експерти зазначають, що на це є кілька причин. По-перше, хиткій коаліції буде складно зібрати голоси для затвердження нового глави уряду. А по-друге, ймовірно, що у президента поки немає кандидатур, здатних замінити Яценюка.

З тих самих причин зараз навряд чи станеться і повне переформатування уряду. Скоріш за все, буде змінено кілька міністрів та запропонована кандидатура на досі вакантні крісла міністра екології та першого віце-прем'єра. Також ймовірно, що з'являться віце-прем'єр з євроінтеграції та міністр у справах АТО. Про останнє нововведення Яценюк заявив кілька тижнів тому.

ТСН.ua спитав у політичних експертів, як довго та у якому форматі "проживе" чинний уряд та хто може замінити Яценюка.

Павло Кругляковський, політичний консультант:

- Для оцінки діяльності уряду є простий показник - достатньо подивитися на рейтинги "Народного фронту" і Арсенія Яценюка. Все дійшло до того, що партія Яценюка навіть відмовилася брати участь у місцевих виборах. Так що, швидше за все, уряд допрацьовує останні тижні, може бути, навіть дні. Очевидно, що може статися повне переформатування. Ще влітку президент давав Яценюку час до осені для того, щоб показати хороший результат. Але, як я розумію, результату немає і напевно вже не буде.

Коли мова заходить про переформатування Кабміну, то Яценюк намагається домовитися про переформатування у паритетному порядку, тобто знімаються декілька міністрів з його квоти, а декілька - з квоти президента. Але у Яценюка достатньо слабка позиція і його бачення змін в уряді не буде домінуючим. Я думаю, що все залежатиме від того, що скажуть на Банковій.

Є тут і формальні обставини, які вимагають, щоб Яценюк пропрацював на посаді рік з моменту призначення. Логіка розвитку процесів така: для того, щоб дострокові вибори парламенту відбулися наступного року (а на це все вказує), то саме зараз потрібно запускати процедуру відставки прем'єра, щоб Яценюк міг у грудні відзвітувати у Верховній Раді і піти. У цей час повинні бути оголошені дострокові парламентські вибори, і якраз на весну ми отримаємо голосування.

Складно сказати, яким шляхом зараз піде переформування Кабміну. Цілком можливо, що Яценюк і міністри з приставкою в.о. будуть працювати і до весни наступного року. Це буде такий Кабмін "Яценюк 3.0".

Або ж політики можуть слідувати новій моді, що з'явилася в Україна, - призначати іноземців на ключові посади. Може бути, до Кабміну на зміну звільненим міністрам оберуть якихось менеджерів. І тоді це, швидше за все, буде якийсь технократичний, антикризовий Кабмін, який в очікуванні наступного складу намагатиметься привести справи у порядок.

Хоча велика кількість іноземних менеджерів свідчить про те, що Україна за останні півтора-два роки втратила частину свого суверенітету. Це також відображає те, як зараз працює українська економіка - вона залежить від грошей МВФ, від західної допомоги і самостійно реформи не працюють. Те ж саме у нас відбувалося за часів Януковича, тільки тоді у нас сиділи фахівці з російськими паспортами, а зараз з грузинськими та американськими.

І вже наступний Кабмін, сформований після дострокових виборів, буде абсолютно іншим та відображатиме формат нової коаліції у парламенті.

Фото: Міжнародний центр перспективних досліджень
Анатолій Октисюк, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:

- Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк анонсував "чистки" Кабміну. За його словами, були допущені помилки, які він планує виправляти вже з новими людьми.

Але проблема у тому, що від перестановки доданків сума не зміниться – зміна окремих міністрів не змінить процес функціонування уряду.

Нинішній український уряд на початках видавався технократичним, оскільки деякі його представники, наприклад Яресько, не мають партійного бекграунду.

Однак постмайданна архітектура влади змінилася і зараз розклад і баланс сил нагадує 2013 рік: блок Петра Порошенка спільно з Яценюком зараз має таку ж номінальну більшість, як тоді Партія регіонів. Однак з'являються і набирають силу різні регіональні центри впливу. Відбувається "корпоратизація" політичного життя, вона стає більш очевидною і зрозумілою. І це структурування стало більш очевидним після місцевих виборів.

Утримувати всю цю арку влади без політичних компромісів стає проблематично. І президенту зараз важливо збільшити свій вплив в уряді, тому й назріли "чистки". Порошенко ставить на Ігоря Кононенка, який фактично виконуватиме роль "провідника" його інтересів в уряді. Можливо, навіть стане першим віце-прем'єром.

Але якщо новий уряд буде знову сформовано на принципах квот і приналежності до певних бізнесових груп, то економічна криза, а потім і парламентська, нам забезпечені.

Україні потрібен повністю аполітичний уряд професіоналів. Вони мають фактично зробити брудну і невдячну реформаторську справу і піти. Таким шляхом пішли, зокрема, Румунія і Болгарії – країни постсоціалістичного блоку. Обидві – члени ЄС. З 2007 року.

Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології:

- Проблема полягає в тому, що коаліція непевна. І якщо зараз весь уряд відправити у відставку, то невідомо коли і хто зможе зібрати коаліцію під новий уряд. За цих обставин набагато простіше змінити кілька окремих фігур, які вже й так давно треба було міняти, наприклад, міністра охорони здоров'я Квіташвілі.

Також залишається питання самого прем'єра. Ймовірно, що протягом листопада він залишиться на своїй посаді, бо має імунітет до 1 грудня. А після того його відставку дійсно можуть розглянути. Я думаю, що така ініціатива у парламенті з'явиться очевидно. Але через ту ж коаліційну проблему, мені здається, що він втримається ще на кілька місяців.

Звичайно, для економіки України кожний день перебування Яценюка на цій посаді - це колосальні втрати. Але думаю, що наша влада виходить з іншого, все одно сподіваючись, що хтось їм дасть грошей, що їх не кинуть у цих обставинах. Тому мені здається, що рішучих дій ми не побачимо.

Хто міг би замінити Яценюка? Ігор Кононенко, на якого міг би розраховувати Порошенко, навряд чи може претендувати за сьогоднішніх обставин - його скомпрометували поширеною інформацією про причетність до офшорних рахунків.

Відтак залишається міністр фінансів Наталя Яресько. Вона, звичайно, української економіки не знає, але порівняно із сьогоднішнім прем'єром є більш розумною та стриманою людиною. Вона допускалася помилок, але якихось фантастичних дурниць не робила. Я думаю, що це не гірший варіант. І тут можна сподіватися, що за неї вдасться зібрати більшість у Верховній Раді.

Формування ж технократичного уряду неможливе. Адже для затвердження членів Кабміну необхідно сформувати більшість у парламенті, тобто так чи інакше це буде політичний уряд.

В уряді підсумували результати роботи за 9 місяців

В уряді підсумували результати роботи за 9 місяців

Повʼязані теми:

Наступна публікація