Овації депутатам від акторів: гості Ради зустріли мовні квоти на телебачення гучними оплесками

Овації депутатам від акторів: гості Ради зустріли мовні квоти на телебачення гучними оплесками

Фото: УНІАН

У прихильників української мови в ефірі все ще лишається багато запитань до телевізійників.

Верховна Рада України підтримала нові мовні квоти для телеефіру, за якими частка україномовного продукту на загальнонаціональних каналах має складати не менше 75%. Натомість проти активно виступали представники "Опозиційного блоку", йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Впертості нардепів дивувалися присутні на засіданні ВР українські актори. "Ну чому весь час такий супротив? Чому не взять і не вивчити мову?", - задався питанням народний артист Остап Ступка. Пропозиції зіграти в україномовному серіалі чи кіно українські актори можуть перелічити на пальцях. Засилля спільного із Росією виробництва або намагання охопити пострадянський ринок диктувало російську мову телепродукту. "Я, наприклад, мала єдиний україномовний продукт ігровий за все своє життя, який закінчився в 2008 році. Всі інші пропозиції були в російськомовному форматі. Але коли настала війна, я для себе визначила абсолютну тишу і не приймаю участі в російськомовному форматі", - розповіла заслужена артистка Ірма Вітовська.

Українська мова займе 75% ефірного часу на загальнонаціональних телеканалах

Українська мова займе 75% ефірного часу на загальнонаціональних телеканалах

Натомість депутати від "Опоблоку" говорили про те, що перевага української в ефірі порушує права російськомовних глядачів. "На мій погляд, дуже мало сьогодні є якісного інформаційного та іншого продукту українською мовою. Три роки українська держава займається, як і попередні 22, виключно заборонами і обмеженнями", - заявив Юрій Павленко. Їхні опоненти кажуть, що і схвалений закон, нібито на користь української мови, має вади та буде порушуватися, бо українізація поширюється лише на журналістів та ведучих, а от їхні гості в ефірі можуть розмовляти зручною для них мовою. "Ведучі говоритимуть українською, а наші брати-опозиціонери будуть говорити, як їм зручно. І шоу, наприклад, триває дві години – то всі ці дві години вважатимуться такими, що виконані українською", - хвилюється представниця "Самопомочі" Ірина Подоляк.

При голосуванні опозиціонери вимагали не розглядати закону, бо, мовляв, не встигли ознайомитися із правками до нього. Тому й звинуватили спікера у порушенні регламенту, але Андрій Парубій у відповідь нагадав, як Партія регіонів 5 років тому ухвалювала мовний закон Колісниченка-Ківалова, що звузив ужиток державної мови. "Я був в тому залі, коли приймала Партія регіонів закон Колісниченка-Ківалова. Я вам розповім, що таке порушення регламенту. Коли тут навколо стояли охоронці, злочинці, бандити, які калічили депутатів тільки за те, що вони хотіли отримати слово", - наголосив спікер і поставив питання на голосування.

Коли висвітилася цифра 269 голосів "за", зал вибухнув аплодисментами. Таких овацій від найкращих українських акторів українські депутати не могли і сподіватися. "Крок зроблено", - радіє народна артистка Наталія Сумська.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Наступна публікація