В Україні посилять відповідальність нетверезих водіїв - Рада ухвалила законопроект у першому читанні

В Україні посилять відповідальність нетверезих водіїв - Рада ухвалила законопроект у першому читанні

Фото: УНІАН

"За" проголосували 240 нардепів.

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання смертності на дорогах". "За" проголосували 240 народних депутатів.

Законопроект, зокрема, передбачає посилення кримінальної відповідальності за вчинення злочинів з порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманювальних засобів. Пропонується, що за діяння, передбачені частинами першою - третьою статті 286 (злочини, що призвели до загибелі людей на дорогах), вчинені особою, що перебувала у стані алкогольного сп'яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманювальних засобів карати позбавленням волі на термін від восьми до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на термін 10 років.

Також законопроектом передбачено, що особа, яка позбавлена права керувати транспортним засобом, не маючи права на керування транспортним засобом керувала ним, каратиметься позбавленням волі на термін п’ять років з позбавленням права керувати транспортними засобами пожиттєво.

Нині показник смертності на дорогах в Україні становить 106 осіб на 1 млн. населення — майже вдвічі випереджає середній показник країн Євросоюзу та показники всіх країн ЄС. В таких країнах, як Швеція і Велика Британія, смертність на дорогах втричі менша, ніж в Україні.

В Україні щодобово в дорожньо-транспортних пригодах гине від 10 і більше осіб та більше 100 людей отримують різних ступенів тілесні ушкодження. 37% від загальної кількості ДТП припадає на аварії за участю водіїв, що перебувають за кермом у стані алкогольного сп’яніння.

За даними Генпрокуратури, щороку збільшується кількість смертельних аварій, де винними є нетверезі водії: 2014 рік - 10196 злочинів, передбачених статтею 286 Кримінального кодексу, із них смертельні випадки – 2096; 2015 рік – 10905 та 2104 відповідно, перше півріччя 2016 року 23165 та 3087.

Чому в Україні так багато ДТП за участю велосипедистів

Чому в Україні так багато ДТП за участю велосипедистів

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Аваріі та ДТП
Наступна публікація