Парламент ухвалив закон про імпічмент: чи реально на практиці застосувати документ

Парламент ухвалив закон про імпічмент: чи реально на практиці застосувати документ

Фото: УНІАН

Депутати ухвалили це рішення в цілому 245 голосами.

Верховна раду у вівторок, 10 вересня, ухвалила 245 голосами закон про імпічмент. Ухвалення пройшло у звичному для монобільшості турборежимі: за скороченою процедурою, що позбавила опозицію права бодай запропонувати свої правки. Саме тому в меншості запевняють, що застосувати імпічмент на практиці не реально, йдеться у сюжеті ТСН.19:30. 

За процедуру, як достроково позбавити президента посади, проголосувала президентська фракція "Слуга народу", ініціатором став сам глава держави Володимир Зеленський. 

Можливість достроково відправити президента у відставку - це друге за популярністю передвиборче очікування українців. Тож, знявши минулого тижня недоторканність із депутатів, монобільшість взялася за президента.
 
"Приємна і несподівана новина. Можливо, ви не знаєте, але закон про імпічмент ухвалено. Верховною радою восьмого скликання", - каже ексспікер парламенту Андрій Парубій. 

Застосувати імпічмент на практиці нереально - опозиція у ВР

Застосувати імпічмент на практиці нереально - опозиція у ВР

Депутати минулого скликання і справді ухвалили закон про тимчасові слідчі комісії, окремий розділ якого присвячений усуненню президента, але Петро Порошенко підписати його не встиг, а Володимир Зеленський не захотів. Його представник у Раді Руслан Стефанчук каже, що потрібна окрема процедура. 
 
Змінивши авторство законопроекту, монобільшість не змінила суть. Для усунення глави держави, як і в попередній редакції, потрібно створити слідчу комісію, обрати прокурора, отримати висновки Верховного і Конституційного судів, провести кілька голосувань у парламенті, останнє з яких має підтримати 338 депутатів. 

Таку процедуру записали до Конституції ще за часів Леоніда Кучми, спеціально для тодішнього гаранта, - розповідає лідер фракції "Голос" Сергій Рахманін, який у 1996 році працював парламентським журналістом.
 
"Процедура імпічменту, виписана в 111 статті Конституції, на жаль, не реалістична. Позиція Леоніда Даниловича Кучми була дуже простою: він сказав, що готовий підписати Конституцію за умови, що процедура імпічменту буде такою, щоб його ніхто ніколи не дістав", - каже Рахманін. Єдиний вихід - обговорювати і спрощувати процедуру, певен він. 

Його колега із "Батьківщини" пропонує радикальніше. "Із 105 статті прибирати те, що президент користується недоторканністю, - і все. Президент буде такий самий як і депутати, як і людина на вулиці. Не треба ніяких імпічментів: скоїв злочин - іди відповідай", - вважає нардеп "Батьківщини" Сергій Власенко. 

 У першому читанні законопроект Зеленського підтримали усі фракції – 337 "За". Голова Верховної ради пропонує ухвалити закон в цілому. Це означає, що правки, які традиційно готують до другого читання, не будуть враховані.
 
"Ви не просто зелений принтер, ви зелена підставка під мікрофони. Нема парламенту більше в Україні", - каже депутатка «Європейської солідарності» Ірина Геращенко. 

Не зваживши на вимоги опозиції відкласти фінальне голосування бодай на тиждень, зелена фракція тисне зелені кнопки. "Я вважаю, що нормальна процедура, якщо є реальний злочин. Якщо є оці всі політичні ігрища, то це да, запобігає політичним ігрищам. Я переконан, якщо є реальний злочин, у нас в Слузі народу не буде ні одного депутата, які за якісь політичні вподобання не будуть за це голосувати", - наголошує лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. 
  
Після цього спікер і лідери фракцій закрилися в кабінеті і домовилися, що наступного разу не відхилятися від регламенту і таки проводити обговорення правок. Доля цього закону тепер в руках Зеленського. За ним право фінального підпису.

Кореспондентка ТСН Ольга Кошеленко.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація