Партію Зеленського підтримує понад 43% виборців, а "Голос" Вакарчука випередив політсилу Ляшка

Партію Зеленського підтримує понад 43% виборців, а "Голос" Вакарчука випередив політсилу Ляшка

Фото: УНІАН

За "Слугу народу" готові голосувати в усіх регіонах держави.

Лідером електоральних симпатій залишається партія "Слуга народу", яку готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями.

Про це йдеться в соціологічних даних групи "Рейтинг" за 16-21 травня цього року.

На другому місці – партія "Опозиційна платформа – За життя" із підтримкою в 10,5%. Третю позицію розділяє "БПП Солідарність" – 8,8%, а четверту і п'яту відповідно "Батьківщина" (7,3%) і партія "Сила і честь" на чолі з Ігорем Смешком (5,1%).

У разі зменшення прохідного бар'єру до парламенту зайдуть представники політичної сили Святослава Вакарчука "Голос" (4,6%), "Радикальної партії" Олега Ляшка (3,3%) і "Опозиційного блоку" (3,2%). 

За інформацією "Рейтингу", "Слуга народу" – лідер в усіх макрорегіонах. "Опозиційна платформа – За життя" та "Опозиційний блок" мають міцні позиції у південно-східних областях. Інші партії, що зберігають шанси на потрапляння до парламенту, – у центрально-західних.

Натомість для виборця найбільшим мотивом на виборах до Верховної Ради буде підтримка соціально-економічних ініціатив партії (59%). Виходячи передусім з симпатій до лідера, голосують 14%, ідеологічних засад – 10%. Лідерський чинник відносно вищий серед симпатиків "Радикальної партії", ідеологічний – БПП Солідарність.

Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%. 
Терміни проведення дослідження: 16-21 травня 2019 р.

Президент України Володимир Зеленський під час інавгураційної промови в стінах парламенту заявив, що розпускає Верховну Раду. Вранці 21 травня в Адміністрації президента відбулись консультації із спікером Андрієм Парубієм, його заступниками, лідерами фракцій і депутатських об'єднань. 

21 травня на сайті президента було опубліковано указ № 303/2019 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів на 21 липня цього року. 

Як повідомили в прес-службі Володимира Зеленського, головний аргумент для розпуску - "дуже низька довіра громадян до парламенту". Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції. Згодом представник команди президента Андрій Богдан заявив про можливе зменшення строків тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК для провдення виборів до ВРУ. 

Представники фракцій "Народний фронт" і Блок Петра Порошенка назвали рішення сумнівним із точки зору дотримання норм законодавства, але готові до парламентської кампанії.

Що зміниться в країні після виборів - думки і прогнози українців

Що зміниться в країні після виборів - думки і прогнози українців

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація