ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом до Росії припинити військову агресію проти України

ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом до Росії припинити військову агресію проти України

Фото: Getty Images

У документі вперше згадується закон про реінтеграцію Донбасу.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій Росію закликають припинити військову агресію проти України і припинити підтримку озброєних бойовиків на Донбасі.

Документ підтримали 56 депутатів, 10 – утрималися, "проти" не проголосував ніхто, передає УНІАН.

У ПАРЄ розпочалися дебати про гуманітарні наслідки війни в Україні

У ПАРЄ розпочалися дебати про гуманітарні наслідки війни в Україні

"Асамблея закликає російську владу призупинити всю фінансову та військову підтримку, надану незаконним збройним угрупованням в Донецькій та Луганській областях, припинити визнавати їхні паспорти та інші документи, включаючи рішення суду та документи, які підтверджують право на нерухомість, видані на території, підконтрольній незаконним збройним угрупованням в Луганській та Донецькій областях", - йдеться у резолюції під назвою "Гуманітарні наслідки війни в Україні".

ПАРЄ закликала Росію гарантувати повагу прав людини та безпеку усіх людей, які живуть на території анексованого Криму. Також від Москви вимагається припинити політику переміщення власного населення на територію Криму.

Резолюція закликає російську владу звільнити усіх українських заручників, які утримуються на території Росії та анексованому Криму, а також використати свій вплив на бойовиків на Донбасі, щоб вони звільнили усіх затриманих осіб.

Представник України у ПАРЄ Ірина Геращенко зазначила, що у резолюції вперше згадується проголосований минулого тижня Верховною Радою закон про реінтеграцію, в якому зазначається, що Донбас окупований Росією і що Росія є країною-агресором.

Геращенко також повідомила, що Росію закликали дотриматися всіх попередніх резолюцій, що стосуються Донбасу та Криму.

Автор резолюції – литовський депутат Егідіус Варейкіс. Перед дебатами і голосуванням він мав доповідь про гуманітарну ситуацію в Україні. Він зазначив, що внаслідок війни на Донбасі та анексії Криму загинули понад 10 тисяч людей, поранення отримали 24 тисячі. Понад 4 мільйони людей потребують гуманітарної допомоги. Більш ніж 1,6 млн людей стали внутрішньо переміщеними особами і майже 500 тисяч шукають притулку в інших країнах.

Варейкіс також заявив, що анексія Криму вплинула на місцеве населення, зокрема почала політику дискримінації щодо кримських татар і наголосив, що у міжнародному гуманітарному праві такі дії є військовим злочином, передає Громадське.

Нагадаємо, у грудні минулого року спікер Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко заявила, що РФ обов'язково повернеться до складу Парламентської асамблеї Ради Європи, бо це начебто необхідно для обох сторін. 

Як відомо, Росію позбавили права голосу у Парлементській асамблеї Ради Європи 2014 року. Після того Росія призупинила співпрацю з ПАРЄ, відмовившись платити внески в бюджет цієї інституції.

У листопаді минулого року в ПАРЄ хотіли провести дебати щодо зняття з Росії санкцій і відновлення участі делегації з Росії в асамблеї. Однак пізніше Постійний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи відмовився проводити дебати щодо повернення Російської Федерації до складу ПАРЄ. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація