"Переконлива перемога і стрибок в невідомість": як західні ЗМІ відреагували на президентські вибори в Україні

"Переконлива перемога і стрибок в невідомість": як західні ЗМІ відреагували на президентські вибори в Україні

Фото: ТСН.ua

"Актор", "гуморист", "бізнесмен", "телевізійна зірка" - так характеризують лідера виборчих перегонів західні ЗМІ.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента України. Згідно з даними Національного екзит-полу та екзит-полу ТСН, перемогу здобув Володимир Зеленський. Він отримав майже 75%, тоді як чинний президент Петро Порошенко - близько 25%.

"Актор", "гуморист", "бізнесмен", "телевізійна зірка" - так характеризують лідера виборчих перегонів західні ЗМІ. Майже всі видання акцентують увагу на тому, що Зеленський не має політичного досвіду, його професійна діяльність пов'язана з ТВ і гумором, а також те, як відкрито, прозоро і демократично відбулись вибори.

ТСН.ua зібрав головні тези провідних західних ЗМІ, якими висвітлювали перебіг президентських виборів 21 квітня і їхні попердні результати. 

The Guardian, описуючи, як відбувався перебіг голосування, зазначив, що виборці переважно віддавали голоси за того кандидата, якого вважають не найгіршим. А масштаб поразки чинного президента Петра Порошенка у виданні називають "принизливим". 

BBC як і решта західних видань називає перемогу Зеленського переконливою, втім нагадує, що шоумен протягом виборчої кампанії уникав серйозних інтерв'ю та дискусій про політику, "воліючи замість цього публікувати безтурботні відео в соціальних мережах".

"Зеленський грав президента в серіалі, тепер - це реальність", - так починається матеріал CNN, присвячений перебігу президентських виборів. Журналісти американського видання зазначають, що шоумен під час передвиборчих перегонів значною мірою уникнув того, щоб висловлювати свої погляди публічно і ухилявся від великих інтерв'ю, водночас "блискавично провівши перші заплановані дебати з Порошенком".

В Associated Press звернули увагу, що "на відміну від більшості попередніх виборів в пострадянській історії України, Зеленський отримав перевагу як на заході, так і на сході України". "Одним з лозунгів популярного телевізійного коміка, який не має попереднього політичного досвіду, було об'єднання України, яка роздирається гострими суперечками щодо її ідентичності, а також сепаратистського конфлікту на сході, який підживлюється сусідньою Росією.

"Перемога пана Зеленського дасть Україні першого єврейського лідера і донесе жорсткий докір політичному і діловому істеблішменту, представленому цукерковим магнатом Порошенком, який виступив з націоналістичним гаслом "Армія, віра, мова", - пише своєю чергою The New York Times. У виданні зазначають, що після "виснажливої п'ятирічної боротьби з російськими представниками на сході України виборці посилають сигнал, що вони більше стурбовані внутрішньою загрозою корупції і бідності - ігноруючи попередження пана Порошенка, що голосування за коміка - це не смішно і може призвести до болісних наслідків".

Sky News зазначає, що Зеленському у спадок дістається безліч проблем, зокрема корупція і війна на сході України, а українці не чекають від нього див. "Вони знають, що війна не буде зупинена так швидко. Вони знають, що Володимир Путін небезпечний. Вони мають такі низькі очікування від свого уряду, що навіть невеликі досягнення можуть щось означати", - йдеться в матеріалі.

AFP зазначає, що Україна "стрибає в невідомість після обрання гумориста президентом". Українці на події, як пише видання, дивляться із надією і одночасним занепокоєнням. 

Німецьке видання Der Spigel також висловлює сумнів, що Зеленському буде легко. "Зеленський зустріне великий опір, якщо почне реалізацію обіцяних реформ", - йдеться у статті, присвяченій українським виборам.

Іспанська El Pais зазначає, що українські вибори "є ключовими для всіх держав колишнього Радянського Союзу, які з увагою спостерігали небачену відкриту політичну конкуренцію".

Італійська Republicca пише, що телевізійний серіал "став реальністю". "Розігруючи карту простої людини з народу, змішуючи вигадку і реальність, 41-річний актор вловив невдоволення виборців. Однак його противники вважають, що відсутність політичного досвіду може бути небезпечно для однієї з найбідніших країн Європи, п'ять років веде війну з проросійськими сепаратистами. Багато хто побоюється, що Зеленський може повернути Україну на орбіту Росії, перешкодивши її вступу в ЄС і НАТО", - пише газета.

Польське видання Wiadomosci Dziennik розпитало про політичні події в Україні директора Центру східних досліджень Адама Еберхарда. На його думку, Зеленський буде слабким президентом і матиме проблеми з контролем груп інтересів. "Як шоумен, він хоче сподобатися. Це, з одного боку, призведе до його нездатності стати імпульсом реформ, а з іншого - зменшує загрозу деяких суперечливих дій, таких як поступки Росії. Будь-які поступки Росії негайно принесуть Зеленському ворожість з боку мільйонів виборців. З огляду на дуже сильні антиросійські настрої, це робить будь-який проросійський поворот малоймовірним", - розповів виданню експерт.

Вибори в Україні не залишили байдужими і російські ЗМІ. Наприклад, провладна "Комсомольская правда" назвала неприємним фактом те, що "жителі прифронтових районів Донбасу поїхали голосувати на українські вибори".

Водночас ліберальне онлайн-видання "Медуза" пише, що "прихильники обраного лідера ділять міністерські портфелі, на які у них ще немає права". Аналізуючи майбутні кроки Зеленського як президента, там називають можливим розпуск Верховної Ради. Водночас "Медуза" не виключає, що навіть після обрання нового парламенту Зеленському доведеться співпрацювати з Порошенком, Тимошенко або з проросійськими силами, оскільки вони можуть отримати більшість у новому скликанні. 

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, напередодні Порошенко на власній прес-конференції визнав свою поразку та наголосив, що не йде з політики. Через деякий час він зателефонував Зеленському, привітав його з перемогою та запропонував свою допомогу.

Водночас, сам Зеленський дав першу прес-конференцію після оприлюднення даних екзит-полів, на якій розповів про перші кадрові рішення, а також про перестановки серед учасників перемовин у Мінську.

Західна преса охрестила Зеленського "комедіантом, який переміг чиновника"

Західна преса охрестила Зеленського "комедіантом, який переміг чиновника"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація